Donald Trump oferă Chinei orice ajutor are nevoie, pentru a ţine sub controlul epidemia provocată de coronavirus

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 28 ianuarie 2020

Preşedintele american Donald Trump a oferit luni Chinei orice ajutor are nevoie pentru a ţine sub control epidemia provocată de noul coronavirus care a ucis 81 de oameni, a blocat călătoriile a zeci de milioane de oameni în perioada vacenţei de Anul Nou chinezesc şi a tensionat pieţele financiare mondiale, transmite Reuters, citată de adevarul.ro.

În timp ce autorităţile provinciale sunt criticate de populaţie pentru reacţia iniţială târzie, premierul chinez Li Keqiang a vizitat oraşul Wuhan, epicentrul epidemiei, pentru a încuraja personalul medical şi a promite întăriri. Bursele au scăzut la nivel mondial, preţul petrolului a atins cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni, iar yuanul chinezesc a coborât la cel mai redus nivel din 2020, investitorii fiind îngrijoraţi de impactul înterzicerii călătoriilor şi extinderii vacanţei pentru Anul Nou chinezesc asupra celei de-a doua mari economii a lumii. ”Suntem într-o comunicare foarte strânsă cu China în privinţa virusului. Am oferit Chinei şi preşedintelui Xi (Jinping) orice ajutor este necesar. Experţii noştri sunt extraordinari”, a scris Trump pe Twitter. 

Vizitând Wuhan într-un costum de protecţie albastru şi purtând o mască, Li a lăudat medicii, a spus că 2.500 de lucrători li se vor alătura în următoarele două zile şi a vizitat şantierul unui nou spital care va fi construit în următoarele zile. Investitorii sunt îngrijoraţi în legătură cu impactul epidemiei asupra călătoriilor, turismului şi activităţilor economice în general. Consensul este că pe termen scurt producţia economică va fi afectată, întrucât autorităţile limitează călătoriile şi au prelungit vacanţa pentru Anul Nou chinezesc, când milioane de oameni se deplasează cu trenul, cu avionul sau cu transporturile rutiere. Acţiunile asiatice şi europene au scăzut, iar indicele japonez Nikkei a coborât cu 2%, cel mai mare declin zilnic din ultimele cinci luni. Cererea pentru activele sigure, cum ar fi yenul japonez şi titlurile de trezorerie americane a crescut. Acţiunile europene au scăzut cu peste 2%. ”China este cel mai mare motor al creşterii globale, aşa că această criză nu putea să înceapă într-un loc mai prost”, a spus Alec Young, director general pentru cercetări privind pieţele globale la FTSE Russell. În timpul epidemiei cu virusul SARS, care a pornit din China şi a ucis aproape 800 de oameni la nivel global, cererea din Asia pentru călătorii aeriene a scăzut cu 45%. Sectorul călătoriilor este şi mai dependent acum de călătorii din China. 

Cele mai recente date arată că numărul cazurilor de îmbolnăvire confirmate în China este de 2.835, dintre care approximativ jumătate în regiunea Hubei. Unii experţi suspectează că numărul îmbolnăvirilor este mult mai mare.

Mai multe