Dispută diplomatică între Polonia şi Israel. Varşovia nu-şi mai trimite ambasadorul la Tel Aviv, după acuzele de antisemitism la adresa unei noi legi
Guvernul de la Varşovia a anunţat luni că ambasadorul Poloniei nu se va întoarce în Israel. Decizia vine după ce Israelul şi-a chemat înapoi în ţară însărcinatul cu afaceri la Varşovia şi a criticat dur legea adoptată în Polonia care restricţionează drepturile supravieţuitorilor Holocaustului de a revendica proprietăţi confiscate în perioada regimului comunist, relatează adevarul.ro.
Potrivit ministerului de Externe de la Varşovia, decizia rămânerii ambasadorului polonez, aflat momentan în vacanţă, în ţară vine ca un răspuns „la acţiunile recente nejustificate ale statului Israel, inclusiv decizia nefondată de reducere a nivelului relaţiilor diplomatice cu Republica Polonă, precum şi la declaraţiile inacceptabile ale ministrului israelian al afacerilor externe şi ale altor membri ai guvernului”.
Disputa diplomatică dintre Polonia şi Israel a izbucnit după ce preşedintele polonez a promulgat sâmbătă noua lege, în ciuda presiunilor făcute de Statele Unite şi Israel împotriva acestei decizii. Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a susţinut că legea adoptată de către Polonia este una întemeiată şi caută să împiedice fraudele, notează AP. Legea stabileşte un termen de 30 de ani pentru contestarea confiscărilor de proprietăţi, ceea ce ar însemna că procedurile în aşteptare care implică confiscări de proprietăţi din era comunistă vor fi întrerupte şi respinse.
Noile prevederi afectează drepturile de proprietate poloneze, evreieşti şi de altă natură care fac obiectul unor determinări anterioare contestate. Yair Lapid, şeful diplomaţiei israliene, a descris legea drept una „imorală şi antisemită”. Sâmbătă, când a anunţat rechemarea însărcinatului cu afaceri al Israelului la Varşovia, Lapid a sugerat ca ambasadorul Poloniei să nu se întoarcă la postul său.
Citeste mai mult: