Descoperiri arheologice într-o locuință a culturii Precucuteni, din Neamț / FOTO

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 1 august 2023

Arheologii din județul Neamț au descoperit numeroase materiale ceramice, unelte și podoabe, într-o locuință a culturii Precucuteni, din situl arheologic de la Topolița.

„În urmă cu două săptămâni au fost reluate cercetările arheologice sistematice în situl arheologic de la Topolița, acolo unde se cercetează de câțiva ani o stațiune arheologică cu mai multe etape de frecventare: din neolitic până în sec. IV p. Chr. În acest an a fost deschisă o nouă suprafață pentru a cerceta o locuință a culturii Precucuteni, iar rezultatele de până în prezent sunt mulțumitoare”, precizează un comunicat al Complexului Muzeal Național Neamț.

Conform comunicatului citat, în această campanie de cercetări arheologice au fost descoperite numeroase materiale ceramice, reprezentări antropomorfe și zoomorfe, unelte de piatră și obiecte de podoabă.

Cea mai misterioasă civilizație din Europa

Cultura Cucuteni este considerată prima și cea mai misterioasă civilizație a Europei. Oamenii acestei culturi, au dezvoltat practici magice, au ridicat „orașe” primitive întinse pe câteva hectare, au făurit o ceramică cu desene mistico-simbolice, care stârnesc și astăzi interesul oamenilor de știință.

Această cultură s-a dezvoltat între anii 4800 î.Hr. și 3000 î.Hr. pe un areal de peste 35.000 de kilometrii pătrați, cuprinzând partea de nord-est a României, o porțiune din Republica Moldova și Ucraina, unde poartă numele de Trypillia.

Mai multe