Cum va răspunde Turcia după declaraţia „revoltătoare” a SUA privind genocidul împotriva armenilor

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 26 aprilie 2021

Declararea de către preşedintele american Joe Biden a masacrelor împotriva armenilor efectuate de către Imperiul Otoman ca fiind genocid este ”revoltătoare”, iar Turcia va răspunde în următoarele luni, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, relatează adevarul.ro.

Biden s-a îndepărtat, sâmbătă, de comentariile atent calibrate ale Casei Albe referitoare la crimele din 1915, folosite pe parcursul ultimelor decenii, spre mulţumirea Armeniei şi diasporei acesteia, dar acest fapt a tensionat şi mai mult legăturile dintre Washington şi Ankara, care fac parte din alianţa militară NATO. "Va exista o reacţie sub diferite forme, tipuri şi grade, în următoarele zile şi luni", a declarat Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt şi consilier al preşedintelui Tayyip Erdogan, într-un interviu. Kalin nu a specificat dacă Ankara va restricţiona accesul SUA la baza aeriană Incirlik din sudul Turciei, care a fost utilizată pentru a sprijini coaliţia internaţională care luptă împotriva Statului Islamic în Siria şi Irak, printre măsurile pe care le poate lua. După ce alţi oficiali turci au condamnat rapid declaraţia lui Biden de sâmbătă, Erdogan va aborda problema după o şedinţă de cabinet de luni, a spus Kalin.

"La un moment şi un loc pe care îl considerăm adecvat, vom continua să răspundem la această afirmaţie foarte nefericită şi nedreaptă", a spus el. Turcia acceptă faptul că mulţi armeni care trăiau în Imperiul Otoman au fost ucişi în ciocniri cu forţele otomane în Primul Război Mondial, dar neagă că uciderile au fost sistematic orchestrate şi că reprezintă un genocid. De zeci de ani, măsurile de recunoaştere a genocidului armean s-au blocat în Congresul SUA, iar majoritatea preşedinţilor SUA s-au abţinut să îl numească astfel, reţinuţi de îngrijorările cu privire la tensionarea relaţiilor cu Turcia. Dar acele relaţii sunt deja tulburate. Washingtonul a impus sancţiuni Turciei pentru achiziţionarea de mijloace de apărare aeriene ruseşti, în timp ce Ankara a fost nemulţumită că Statele Unite au înarmat luptători kurzi YPG în Siria şi nu au extrădat un cleric refugiat în SUA, Turcia acuzând că acesta ar fi orchestrat o tentativă de lovitură de stat din 2016. Navigarea în aceste dispute va fi şi mai dificilă, a spus Kalin. "Tot ceea ce vom desfăşura cu Statele Unite va fi sub influenţa acestei afirmaţii foarte nefericite", a spus el.

Kalin a declarat că se aşteaptă ca Parlamentul Turciei să facă o declaraţie săptămâna aceasta. Analiştii consideră că parlamentarii ar putea să îi răspundă lui Biden clasificând tratamentul aplicat nativilor americani de către coloniştii europeni drept genocid. Pe lângă limitarea accesului la Incirlik, Turcia are şi opţiuni de reducere a coordonării militare cu Statele Unite în nordul Siriei şi Irakului sau reducerea eforturilor diplomatice de sprijinire a negocierilor de pace afgane, a declarat Ozgur Unluhisarcikli, directorul grupului de cercetare al Fondului German Marshall din Ankara.

În realitate, însă, opţiunile lui Erdogan sunt limitate, întrucât se luptă deja cu una dintre cele mai mari rate de cazuri zilnice de Covid-19 la nivel global, în timp ce lira turcească a scăzut aproape de minimele istorice faţă de dolar săptămâna trecută. "Aceasta este o perioadă dificilă pentru Turcia şi nu este un moment în care Turcia să vrea să lupte cu oricine, darămite cu Statele Unite", a spus Unluhisarcikli. Kalin a arătat că oficialii americani au spus Turciei că declaraţia nu va oferi niciun temei juridic pentru eventualele cereri de reparaţii. Cu toate acestea, Erdogan i-a spus preşedintelui SUA, când au vorbit telefonic vineri, prima lor conversaţie de când Biden a preluat funcţia în urmă cu trei luni, că ar fi ”o greşeală colosală” să facă această declaraţie.

Mai multe