Cruci din secolul al XVIII-lea, descoperite de arheologi la biserica Sfântul Nicolae Udricani
Unul dintre cele mai importante simboluri ale bisericii este crucea, ale cărei brațe simbolizează cele patru puncte cardinale sau, după expresia biblică cele „patru zări” ale pământului.
În antichitate a fost asociată cu suferința, blestemul și blasfemia. Una dintre pedepsele aplicate răufăcătorilor, mulți dintre ei condamnați la moarte, era răstignirea pe o cruce (din lemn).
Până în sec. XI-XII, crucile din lemn marcau prezența mormintelor. Primele cruci din piatră (care erau replici ale celor din lemn) se fixau la fel ca cele din lemn (în poziție verticală, deasupra mormântului), notează Muzeul Curtea Veche, pe pagina de Facebook a instituției.
Săpăturile arheologice desfășurate de Muzeul Municipiului București la biserica Sfântul Nicolae Udricani au scos la iveală mai multe cruci ce marcau mormintele cimitirului mahalalei. Majoritatea au fost realizate din calcar, într-un singur caz, marmura fiind folosită ca suport. Au fost găsite întregi sau fragmentare, mai mici sau mai mari, având menţionate atât nume de monahi (Stoian erei, Vasile erei, Varvara monahia sau Stamate monahia), cât şi nume de laici (Necola cu tot neamul, Dima cu tot neamul, Ioanu cu tot neamul, Dragne cu tot neamul etc.). Pietrele funerare de la biserica Udricani, au fost descoperite în pridvorul şi în interiorul lăcaşului de cult, sunt datate în sec. al. XVIII-lea iar inscripțiile sunt încadrate de motive vegetale.
Muzeul Curtea Veche vă invită să descoperiți în cadrul unei noii expoziții de arheologie, care va fi deschisă la Casa Filipescu Cesianu începând cu 7 decembrie 2022, câteva cruci descoperite în cimitirul bisericii Udricani.