Criză politică majoră în Republica Moldova

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 10 iunie 2019

Parlamentul de la Chişinău rezultat în urma alegerilor legislative din 24 februarie s-a reunit sâmbătă după ce, în urma unor luni de negocieri politice, s-a reuşit formarea unei majorităţi între socialişti - câştigătorii alegerilor - şi blocul prooccidental ACUM, alianţa care a ieşit pe locul al treilea. Deputaţii socialişti şi cei din Blocul ACUM au numit-o în funcţia de conducerea a Parlamentului pe Zinaida Greceanîi, iar în funcția de premier pe Maia Sandu, care a şi depus jurământul. Însă, Curtea Constituţională din Republica Moldova, sub infulența lui Vladimir Plahotniuc, a decis, într-o şedinţă rapidă, invalidarea deciziilor luate de Parlament sâmbătă, inclusiv învestirea noului Guvern.

Duminică, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţională a emis o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat, noi alegeri fiind programate în 6 septembrie.

Prima şedinţă a guvernului condus de Maia Sandu a fost convocată luni la Chişinău, în clădirea Parlamentului, iar în timpul acesteia au fost demişi o serie de înalţi funcţionari, printre care şeful Inspectoratului General al Poliţiei (IGP) din Republica Moldova, Alexandru Pânzari, agerpres. Alexandru Pânzari a declarat anterior că refuză să se subordoneze noului ministru de Interne care a fost numit în Parlament, Andrei Năstase, subliniind că ministrul lui este în continuare Alexandru Jizdan, din Partidul Democrat din Republica Moldova.  În cadrul şedinţei, premierul Maia Sandu a anunţat că va trimite o scrisoare inclusiv Comisiei de Veneţia, referitor la deciziile Curţii Constituţionale privind declararea ca fiind neconstituţionale a deciziilor luate în Parlament şi la acţiunile structurilor de forţă care au blocat accesul membrilor guvernului Maia Sandu în instituţiile de stat. Ea a subliniat că următorul pas important pe agenda activităţii guvernului este crearea unei comisii parlamentare pentru investigarea furtului miliardului.

În acelaşi timp, premierul susţinut de Partidul Democrat (PDM), Pavel Filip, a convocat luni în şedinţă miniştrii, secretarii de stat, şefii de agenţii şi instituţii publice şi a solicitat să fie asigurată activitatea în regim normal a instituţiilor publice, în baza Constituţiei şi legilor ţării, astfel încât cetăţenii să nu aibă de suferit ca urmare a crizei politice.

UPDATE 

Uniunea Europeană recunoaşte legitimitatea Guvernului Maia Sandu din Republica Moldova

Uniunea Europeană a informat că este pregătită să lucreze cu guvernul legitim din Republica Moldova şi a subliniat că un dialog între reprezentanţii aleşi democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluţii, într-un comunicat semnat de Înaltul Reprezentant pentru Relaţii Externe Federica Mogherini şi comisarul Johannes Hahn.   „Uniunea Europeană a luat act de deciziile luate ieri de Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv de formarea unei coaliţii de guvernare”, se arată în comunicatul publicat de UE. UE informează că este pregătită să lucreze cu „guvernul legitim” de la Chişinău şi că „respectarea statului de drept şi a democraţiei rămân stâlpii” relaţiei dintre blocul european şi Republica Moldova. „Având în vedere evenimentele care au avut loc după deciziile luate ieri de Parlamentul Republicii Moldova, Uniunea Europeană îşi reafirmă cu fermitate apelul la calm. Dialogul dintre reprezentanţii aleşi democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluţii la criza politică actuală”, se încheie comunicatul UE.

UPDATE

Reacţia NATO privind situaţia politică din Republica Moldova  

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a anunţat că urmăreşte cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova. NATO cheamă toate partidele politice să acţioneze cu calm şi să soluţioneze toate divergenţele prin dialog şi prin respectarea statului de drept. „Liderii Republicii Moldova, aleşi în mod democratic, trebuie să lucreze împreună pentru depăşirea situaţiei de criză”, se arată într-un comunicat de presă emis de NATO. NATO şi-a reafirmat sprijinul pentru Republica Moldova în vederea realizării reformelor în domeniul apărării şi securizării instituţiilor.

Mai multe