China acuză NATO că a dus tensiunile dintre Rusia şi Ucraina până la un ''punct de rupere''
Măsurile luate de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), condusă de SUA, au dus tensiunile dintre Rusia şi Ucraina până la un "punct de rupere", a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, citat de Reuters și agerpres.ro.
Reprezentantul diplomaţiei chineze a cerut SUA să ia în serios preocupările Chinei şi să evite să aducă atingere drepturilor sau intereselor acesteia în ceea ce priveşte gestionarea crizei ucrainene şi a relaţiilor sale cu Rusia.
China "se opune sancţiunilor unilaterale" pentru că acestea "nu aduc pace şi securitate", ci mai degrabă "dificultăţi economice grave locuitorilor din ţările vizate", a afirmat Zhao Lijian, citat de EFE.
Sancţiunile "intensifică confruntarea" şi "duc la un scenariu în care toată lumea pierde", a opinat acelaşi purtător de cuvânt, referindu-se la embargoul instituit la petrol şi gazele ruseşti de către SUA ca represalii la ofensiva rusă în Ucraina.
China şi Rusia "au menţinut dintotdeauna o cooperare solidă în domeniul energetic" şi "vor continua această cooperare comercială care include gaze şi petrol", a explicat Zhao, adăugând că schimburile vor avea loc într-un spirit de "respect reciproc, beneficiu mutual şi pe bază de egalitate".
Potrivit datelor oficiale publicate de Administraţia vamală chineză, în 2021 comerţul cu Rusia s-a ridicat la o cifră record de aproape 147.000 milioane de dolari, cu un sold comercial favorabil Moscovei de 11.757 milioane de dolari.
Aceste cifre relevă o creştere a comerţului bilateral de 35,8% faţă de 2020.
Crucea Roşie din China va dona un ajutor umanitar în valoare de 5 milioane de yuani (792.000 de dolari/ 722.000 de euro) Crucii Roşii din Ucraina, a adăugat diplomatul chinez.
De la declanşarea conflictului în Ucraina, China şi-a menţinut opoziţia faţă de sancţiuni, argumentând că "nu sunt eficiente în rezolvarea problemelor", a explicat Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt şi asistenta ministrului chinez de externe Wang Yi.
În convorbirile cu lideri occidentali, şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a susţinut această poziţie: "China se opune sancţiunilor unilaterale care nu au nicio bază în dreptul internaţional", având în vedere că "nu vor rezolva probleme, ci vor crea altele noi", a declarat el.
Până în prezent, China, prin vocea diplomaţilor săi, a evitat să condamne acţiunile Rusiei în Ucraina, pe care nu le-a calificat drept "invazie", insistând în acelaşi timp atât asupra "respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor", cât şi asupra atenţiei ce trebuie acordată "cererilor legitime de securitate" ale Rusiei.