Cel mai vechi calendar din lume, sculptat pentru a marca impactul catastrofal cu o cometă?
Sculpturile dăltuite într-un stâlp mare de piatră la Göbekli Tepe, în Turcia, cu aproape 13.000 de ani în urmă, ar putea fi cel mai vechi calendar seleno-solar din lume, arată un nou studiu conform căruia este posibil ca acest calendar să fi fost sculptat pentru a marca impactul catastrofal cu o cometă.
Stâlpul analizat din situl arheologic de la Göbekli Tepe conține 365 de simboluri de forma literei „V”. Cercetătorii sunt de părere că un astfel de simbol reprezintă o singură zi, iar întregul calendar cuprinde „12 luni pe lângă 10 zile suplimentare”, conform unui comunicat al Universității din Edinburgh, citat de Agerpres.
Pe lângă simbolurile în formă de „V”, cercetătorii au analizat și o sculptură ce reprezintă „un animal similar unei păsări” care are un simbol în formă de „V” reprezentat în jurul gâtului. Această sculptură ar putea reprezenta „constelația solstițiului de vară din acele vremuri”, conform comunicatului.
Acest ansamblu de sculpturi, realizate probabil în jurul anului 10850 î.Hr. este o reprezentare a unui impact cu o cometă ce s-a produs în acea perioadă. Ele arată că oamenii de atunci „putea să-și înregistreze observațiile Soarelui, Lunii și constelațiilor în forma unui calendar solar”, conform comunicatului.
Oamenii de știință sunt de părere că impactul unei comete, care ar fi putut declanșa o epocă glaciară, ar fi fost suficient pentru a declanșa o schimbare culturală la Göbekli Tepe și poate ar fi dus chiar la apariția „unui nou cult sa religii”, conform comunicatului.
Figurile sculptate sunt similare celor descoperite într-un alt sit arheologic din Turcia, din regiunea Urfa.
Foto sus: Situl arheologic de la la Göbekli Tepe (© Wikimedia Commons)