Ceasul turn din Brăila, în reparații după 54 de ani
Povestea ceasului turn, simbolul orașului Brăila, a început în urmă cu 115 ani. A fost construit în 1909, cu suma de 8.000 de lei, la iniţiativa filantropului Petru Naum. În perioada regimului comunist, ceasul a fost schimonosit, pe vârful turnului metalic fiind aşezate secera şi ciocanul.
Monumentul denumit „Orologiul de la Dunăre” este unic în România și a fost construit în 1909. În urmă cu câțiva ani, a fost înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. După 54 de ani de la ultima intervenție, ceasul a intrat în reparații.
„Restaurăm ceasul din Piața Traian, un simbol al Brăilei, după 54 de ani de la ultima intervenție. Un monument istoric își recapătă înfățișarea de altă dată! Termenul de execuție este de 10 luni , iar valoarea contractului este 3.316.718 lei. Lucrările de restaurare si reabilitare sunt supravegheate de un expert atestat de Ministerul Culturii si Cultelor, condiție obligatorie conform legii având în vedere Ceasul din Piața Traian este monument istoric”, a anunțat primarul Brăilei, Marian Dragomir, pe Facebook.
Lucrările presupun: realizarea unei fundații noi, restaurarea structurii, recondiționarea / înlocuirea unor componente degradate (ruginite), recondiționarea mecanismului ceasului, refacere cadrane.
Potrivit experților, există numeroase zone unde elementele cadrului sunt deja oxidate sever, iar acolo este necesară înlocuirea lor.
„Degradările sunt mult mai accentuate în zonele în care apa poate să stagneze și în zonele care nu au putut fi protejate corespunzător prin aplicarea stratului de vopsea și grund anticoroziv. Un exemplu de zonă sensibilă, predispusă degradărilor, este acolo unde două sau mai multe elemente sunt alăturate. O altă zona sensibilă este întreaga bază a ceasului, care este în contact direct cu solul și, implicit, cu apa care stagnează pe acesta. Se poate observa că starea de conservare a cadrului este mult mai bună în zonele superioare decât la bază”, a explicat primarul.
De asemenea, este necesară „o desfacere pe segmente a cadrului și o dezvelire parțială a învelișului de tablă, pentru că degradările să poată fi identificate, documentate și remediate în mod corespunzător”.
„Cadranele ceasului vor trebui refăcute complet și montate cu grijă, astfel încât rostul dintre sticla cadranului și oțel să fie unul elastic, capabil să preia deplasări provenite din dilatări termice diferențiale”, a mai precizat primarul.
Simbolul Brăilei produs de firma cehă Carol Sakar.
„Orologiul de la Dunăre” a fost construit în 1909, ca o împlinire a visului unuia dintre cetăţenii de onoare ai oraşului. Este vorba despre Petru Naum care, în 1898, a donat municipalităţii, prin testament, 8.000 de lei aur pentru ridicarea „unui turn din metal, cu un ceasornic mare în vârf, în Piaţa Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil“.
Superba piesă de mobilier urban din centrul Brăilei este realizată din metal şi a fost produsă de firma cehă Carol Sakar. Ceasul are patru cadrane îndreptate către principalele patru străzi din oraş.
De un albastru pur, monumentul istoric oglindeşte culoarea apei Dunării. De altfel, elementul-simbol îl constituie corabia cu pânze – velierul care a dus faima Brăilei pe toate mările şi oceanele lumii. La baza monumentului este pictată o corabie, ca o reamintire a faptului că Brăila este un oraş-port.
Secera şi ciocanul, așezate în vârful ceasului
În anii ’50, după instaurarea regimului comunist în România, pe vârful turnului metalic au fost aşezate secera şi ciocanul- şi nu a fost singura mutilare pe care a suferit-o acest monument.
De-a lungul timpului, orologiul a trecut prin trei recondiţionări, în 1968, 1993 şi 2011, care i-au schimbat aspectul exterior. Atât decoraţiunile originale, cât şi cele patru cadrane au avut parte de modificări care, din păcate, au ştirbit din frumuseţea originală a monumentului.
„Ceasul a fost reconstruit în 1968, atunci plasându-se în partea superioară însemnul comunist cu secera şi ciocanul, abandonat între timp. În partea de jos, spre vest, este pictată o corabie cu pânze, prezentă adesea şi în vechile sigilii ale oraşului. Cu timpul, velierele au fost înlocuite cu bastimente propulsate de maşini cu aburi, cu zbaturi sau elice. Ceasul din centru a fost reper temporal pentru toţi trecătorii care se aflau în drum spre port sau spre gară. La fel de mult, el este şi un reper sentimental, întâlnirile la ceas intrând în obişnuinţa întregului oraş“, spune istoricul Ionel Munteanu.
De zece ani, ceasul-turn este întreţinut de Ionel Miu, un ceasornicar profesionist cu care Primăria Brăila are încheiat un contract de prestări servicii . Din cauza vechimii, dar şi a structurii de rezistenţă a turnului de susţinere, orologiul trebuia întors o dată la 48 de ore.
Sursa: adevarul.ro