Ce înseamnă libertatea astăzi și ce a însemnat în trecut?
Al XII-lea Simpozion European al Memoriei și Solidarităţii
În istoria naţiunilor europene, libertatea, independenţa și lupta pentru obţinerea lor au jucat un rol fundamental, rămânând înscrise în memoria și în cultura colective. Aspiraţiile pentru independenţă și libertate au avut un rol crucial în secolul trecut, marcat de cele mai mari catastrofe din istoria omenirii, cele două războaie mondiale, holocaust, fascism, comunism, autoritarism și războaie civile.
Cum a supravieţuit memoria libertăţii și cum este ea promovată mai departe? Ce înseamnă libertatea astăzi și ce a însemnat în trecut? Cum se vorbește despre libertate astăzi și cum se păstrează memoria libertăţii în muzee?
Sunt întrebări fundamentale care au fost și teme de dezbatere în cadrul Simpozionului European al Memoriei și Solidarităţii, organizat în acest an la Varșovia de Reţeaua Europeană Memorie și Solidaritate.
Participanţii la simpozion au vorbit despre cele mai populare și cele mai noi muzee de istorie, instituţii care sunt determinante în păstrarea memoriei istorice pentru generaţii întregi. Ajuns la a douăsprezecea ediţie, Simpozionul European al Memoriei și Solidarităţii promovează dialogul despre istoria secolului trecut cu scopul înţelegerii istoriei celuilalt, ca parte a trecutului comun european. Este una dintre căile pentru păstrarea păcii pe continent în vremuri în care un nou război pe scară largă a izbucnit în Europa.
„Am decis să vorbim despre libertate pentru că discursul, educaţia istorică și muzeele vorbesc despre libertate. Este greu să găsești un loc mai bun în care să discuţi despre libertate decât Varșovia și Muzeul Polonez de Istorie. Libertatea înseamnă și responsabilitate, iar discursul istoric responsabil trebuie să se bazeze pe adevăr, cercetare și cunoaștere continuă. Pe de altă parte, există riscul memoriei selective, care, făcută în mod conștient sau involuntar, poate duce la interpretări înguste și la dezinformare, de aceea avem nevoie de o abordare curajoasă și critică a trecutului. Libertatea descoperirii și a interpretării istoriei reprezintă o oportunitate pentru noi în abordarea unei moșteniri dificile, pe care trebuie să o vedem într-un context mai larg, transnaţional, și să lucrăm în favoarea memoriei colective, care ne conectează și nu ne divide. Discursul liber despre istorie poate preveni conflicte pe care unii doresc să le provoace“, a spus, în deschiderea simpozionului, Rafal Rogulski, directorul Reţelei Europene Memorie și Solidaritate
Muzeul Polonez de Istorie
Polonia este una dintre ţările europene foste comuniste care demonstrează cât de importantă este cultivarea memoriei și a educaţiei istorice pentru toate generaţiile și în special pentru tineri. Muzee de istorie moderne, de impact internaţional, au fost con- struite după căderea comunismului, iar afluxul de vizitatori din toată lumea arată succesul de care se bucură.
Muzeul Polonez de Istorie, situat în Citadela Varșoviei, este cel mai recent inaugurat, în toamna lui 2023, dar lucrările la expoziţia permanentă încă nu s-au încheiat. Realizarea clădirii în sine este o operă de arhitectură cu parametri impresionanţi: suprafaţa, 44.000 de metri pătraţi, patru etaje deasupra solului, două etaje în subteran, expoziţia perma- nentă, 7.400 de metri pătraţi, auditorium de 577 de locuri, sala de teatru și cinema de 135 de locuri, amfiteatru, săli de conferinţe, bibliotecă, parc educaţional.
Faţada clădirii este o operă de artă în piatră, reflectând perioadele succesive ale istoriei, din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre. Fiecare bloc de piatră este diferit, amintind faptul că nu poţi spune istoria unei comunităţi fără a vorbi despre oamenii care au construit-o. Clădirea simbolizează deschidere și descoperirea multiplelor perspective ale istoriei, iar expoziţia permanentă se concentrează pe trei aspecte fundamentale: libertate, identitate și evoluţiile civilizaţiei, considerate esenţiale pentru înţelegerea istoriei poloneze.
Ce este Reţeaua Europeană Memorie şi Solidaritate
Reţeaua Europeană Memorie şi Solidaritate este o organizaţie interguvernamentală înfiinţată în 2005, prin semnarea unei declaraţii de către miniştrii Culturii din Germania, Polonia, Slovacia şi Ungaria. România a devenit stat membru în 2014. Ulterior, alte ţări s-au alăturat în structurile organizaţiei. Scopul Reţelei este de a analiza, documenta şi a face cunoscută istoria secolului XX, un secol al războaielor, dictaturilor totalitare şi al suferinţelor populaţiei, victimăa represiunii din motive ideologice, rasiste şi naţionaliste. Organizaţia este condusă de un Comitet de Direcţie format din reprezentanţi ai ţărilor fondatoare, istoricul Florin Abraham fiind reprezentantul României în această structură.