Brăţara de aur de la Optaşi, expusă la Buzău
Muzeul Judeţean Buzău a expus o piesă din aur în greutate de 108 grame descoperită recent pe teritoriul judeţului Olt, în satul Optaşi, apropiată stilistic de celebrele brăţări dacice, relatează Agerpres.
Piesa, aflată în colecţiile Muzeului Judeţean Olt, împrumutată Muzeului Judeţean Buzău, reprezintă o brăţară spiralică decorată cu cap de şarpe sau dragon, similară cu brăţările din aur descoperite la Sarmizegetusa Regia, dar şi cu alte piese similare din argint descoperite pe teritoriul României, inclusiv în judeţul Buzău. Cu o greutate totală de aproape 108 grame, brăţara de la Optaşi reprezintă cea mai mare şi mai grea piesă din aur din Dacia preromană descoperită la sud de Carpaţi.
Brăţara a fost descoperită în toamna anului 2017 în satul Optaşi, comuna Optaşi-Măgura din judeţul Olt, fiind grav deteriorată de către descoperitor, recuperându-se două fragmente. Cel mai mare fragment cântăreşte 93.39 grame, are o lungime desfăşurată de 198 mm iar cel de-al doilea fragment constă dintr-o bară metalică cu profil circular, lipsit de decor care reda coada reptilei.