BNR a lansat bancnota aniversară „Desăvârșirea Marii Uniri – Ion I. C. Brătianu” și moneda tematică „Istoria aurului”

📁 Istorie contemporană
Autor: Redacția
🗓️ 4 decembrie 2019

Banca Naţională a României (BNR) a lansat la marți în circuitul numismatic bancnota aniversară „Desăvârșirea Marii Uniri – Ion I. C. Brătianu” și o monedă din aur cu tema „Istoria aurului - moneda de 50 lei cu milesimul 1922”. 

„De numele lui Ion I. C. Brătianu se leagă înfăptuirea Marii Uniri şi, mai apoi, edificarea bazei legislative care a stat la baza dezvoltării României în perioada interbelică. (...) Tocmai de aceea, pentru a-i păstra vie memoria, Banca Națională a României emite în ciclul emisiuni numismatice «Desăvârșirea Marii Uniri» o bancnotă aniversară care îi este dedicată”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în deschiderea evenimentului de lansare a bancnotei aniversare.  

Bancnota dedicată lui Ion I. C. Brătianu are dimensiunea de 147x82 mm, o culoare predominant albastră și este imprimată în tehnică mixtă plană în relief, pe suport de polimer. Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: în partea dreaptă, în prim-plan, portretul lui Ion I.C. Brătianu, dedesubt, numele acestuia și anii de viață, respectiv „ION I.C. BRĂTIANU 1864-1927”, iar în centru, o imagine a plăcii Ordinului Carol I, ordin pe care Ion I.C. Brătianu l-a primit în anul 1922. În plan secund, în zona centrală, se află o imagine de interior a Ateneului Român. Tot pe avers mai sunt imprimate: stema României, denumirea băncii centrale „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI” și medalionul cu sigla BNR. Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: în stânga, o imagine de epocă a fostului palat al Adunării Deputaților a Parlamentului României, actualmente Palatul Patriarhiei și, central, o imagine a reversului însemnului Ordinului Carol I.

„Și dacă anul trecut BNR a lansat o bancnotă aniversară dedicată Regelui Ferdinand și Reginei Maria, de numele cărora se leagă, în mod indisolubil realizarea României Mari, în acest an banca emite în ciclul Istoria aurului o monedă din aur cu valoarea nominală de 10 de lei având ca temă moneda de 50 de lei cu milesimul 1922 care a fost dedicată încoronării de la Alba Iulia. Am reușit astfel, în mod simbolic, să îi readucem împreună pe cei cărora le datorăm Marea Unire și edificarea statului național unitar. Valoarea nominală a monedei este de 10 lei, cu titlu de 999 ‰, greutate de 1,224 g și calitate proof”, a încheiat Mugur Isărescu.

Mai multe