Arheologii italieni au terminat săpăturile la „cea mai importantă descoperire romană din ultimii 80 de ani”

📁 Istorie recentă
🗓️ 30 decembrie 2012

Arheologii italieni care au finalizat excavarea unui centru artistic cu 900 de locuri de sub una dintre cele mai aglomerate interesecţii din Roma afirmă că este cea mai importantă descoperire romană din ultimii 80 de ani.

Centrul construit de împăratul Hadrian în anul 123 e.n. era compus din trei hale masive unde nobilii Romei veneau pentru a asculta poezie, discursuri şi tratate de filozofie, savurând realizările artistice ale contemporanilor de pe scaunele de marmură.

După terminarea săpăturilor, vizitatorii care ajung în Piazza Venezia pot vedea terasamentul şi pereţii de cărămidă ai complexului, cât şi podeaua elegantă de marmură aflată la 5, 5 metri adâncime.

„Auditoriumul lui Hadrian este cea mai mare descoperire arheologică din Roma de la descoperirea Forumului în anii '20”, a comentat Rossella Rea, arheologul care coordonează săpăturile. După finalizarea excavării, săpăturile au devenit disponibile vizitatorilor.

Complexul a fost descoperit datorită săpăturilor efectuate de autorităţile italiene în scopul construirii unei rute subterane de cale ferată ce va traversa «inima» Romei. „Nu avem fondurile necesare pentru astfel de săpături, aşa că descoperirea se datorează noii linii ferate”, a comentat Rea.

Descoperirea arheologică a făcut necesară modificarea planurilor elaborate de inginerii italieni, fiind eliminate două staţii planificate pentru centrul Romei. Dacă s-ar fi respectat planul iniţial, cele două staţii ar fi avut căile de acces în mijlocul auditoriului lui Hadrian.

Această descoperire ameninţa şi ultima staţie din centrul Romei, fiind posibil ca trenul să traverseze centrul capitalei italiene fără a opri, călătorind dintr-o suburbie în alta. Rea afirmă că staţia din centrul Romei şi ruinele pot exista laolaltă. „Cred că putem trasa calea de acces a staţiei prin coridorul original al complexului prin care romanii veneau la auditoriu”, a comentat arheologul.

Descoperirea oferă noi indicii referitoare la pasiunea lui Hadrian pentru poezie (acesta a scris versuri în latină şi greacă) şi pentru arhitectura îndrăzneaţă – fiind identificat un tavan boltit care se înălţa la 11 metri deasupra poeţilor ce declamau versuri în sala centrală.

sursa:http://www.descopera.ro

Mai multe