Americanii îi spionează pe chinezi?

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 6 ianuarie 2012

Intrigaţi de informaţiile sumare oferite de Pentagon cu privire la misiunea avionul spaţial X-37B, un grup de voluntari a urmărit traseul vehicului şi consideră că americanii i-ar putea spiona pe chinezi cu ajutorul unor noi tehnologii.

Primul avion spaţial autonom a fost lansat în luna martie a anului trecut de câtre US Air Force, iar oficialităţile au refuzat să dea detalii cu privire la misiunea sa.

Acum, după ce voluntarii care urmăresc vehiculele spaţiale susţin că X-37B are o rută identică cu cea a laboratorului spaţial chinez, Tiangong-1, o serie de speculaţii au luat naştere. Se pare că avionul spaţial foloseşte senzori cu ajutorul cărora poate monitoriza fiecare mişcare a laboratorului spaţial.

Avionul spaţial, botezat şi Orbital Test Vehicle (OTV), arată ca o navă spaţială de mici dimensiuni care poate să decoleze, să ajungă pe orbita Terrei şi să aterizeze autonom, pe o pistă. Construit de Boeing, avionul spaţial are 9 metri lungime şi un volum similar cu cel al unei camionete mici. X-37B a fost lansat vertical, cu ajutorul unei rachete Atlas, şi a fost poziţionat pe o orbită joasă, la puţin peste 300 de kilometri altitudine, cu o înclinaţie de 42, 79 grade faţă de Ecuator.

Din momentul lansării sale, traseul vehiculului a fost urmărit de un grup de specialişti voluntari din Europa şi Statele Unite, intrigaţi de lipsa informaţiilor legate de misiune.

Laboratorul spaţial, pe care China speră să îl completeze cu un echipaj uman anul acesta, a fost lansat în septembrie cu înclinaţie de 42, 78 de grade şi la o altitudine foarte apropiată de cea a X-37B.

Cu o diferenţă de aproape 19 secunde între ele, cele două vehicule se întrec unul pe celălalt la aproape fiecare 170 de orbite.

Nimeni nu ştie sigur în ce fel de misiune este angajat avionul spaţial. Oficialităţile au declarat doar că OTV va testa unele noi tehnologii. Prin urmare teoria conform căreia la bordul avionului spaţial s-ar afla senzori capabili de urmărire este una interesantă, mai ales dacă ne gândim la faptul că nu există delimitări clare între programele civile şi cele militare ale Chinei.

Sursa:descopera.ro

Mai multe