Actrița și cântăreața britanică Jane Birkin a murit la vârsta de 76 de ani
Actrița și cântăreața britanică Jane Birkin a murit la vârsta de 76 de ani, conform presei franceze. Vedeta era cunoscută pentru relația profesională și personală cu muzicianul Serge Gainsbourg și era considerată un model în materie de stil la sfârșitul anilor '60 și în anii '70, relatează BBC.
Presa franceză a transmis că Birkin a fost găsită moartă în casa sa din Paris. Născută la Londra, Jane Birkin a cunoscut succesul cu hitul înregistrat în anul 1968, în care ea și Gainsbourg au cântat „Je t’aime... moi non plus”, relatează Adevărul.
Cântăreața s-a mutat în Franța în anii 1970. Ea și Gainsbourg s-au cunoscut pe platoul de filmare al peliculei „Slogan”. Cei doi au fost împreună timp de 12 ani, însă au rămas prieteni și după separare, Gainsbourg continuând să compună cântece pentru Birkin.
Relația lor a fost adesea descrisă ca fiind „tumultoasă”, iar cântăreața ar fi notat în jurnalele sale din anul 2020 că între ei au existat și episoade de violență.
Jane Birkin și Serge Gainsbourg s-au despărțit în anul 1981, iar aceasta și-a continuat cariera, lansând albume precum „Baby Alone in Babylone” în anul 1983 și „Amour des Feintes” în anul 1990.
Înainte de a se muta în Franța și de a avea o relație cu Gainsbourg, a fost căsătorită cu compozitorul britanic John Barry, până la sfârșitul anilor 1960.
Geanta Birkin
Jane Birkin fost, de asemenea, considerată un trendsetter în materie de modă, inspirând poșeta Birkin, un model produs de Hermes.
În 1981, Jean Louis Dumas, un alt șef al Casei Hermès, se nimerește așezat în avion lângă faimoasa actriță și cântăreață britanică Jane Birkin. Se pare că vedeta și-ar fi scăpat geanta pe jos, împrăștiindu-și toate lucrurile. I s-a plâns lui Jean Louis că nu găsește nicio geantă care să fie în același timp spațioasă, rezistentă și elegantă.
Până să ajungă la destinație (era un zbor Paris-Londra, așadar, unul foarte scurt), Dumas creionase deja pe un șervețel, singura pânză aflată la dispoziție, modelul pentru ceea ce avea să devină geanta Birkin. Designul a fost inspirat de cel al primei genți Hermès, cea din 1900, adaptat însă nevoilor feminine și epocii contemporane.
Asocierea cu numele Birkin și renumele Hermès au asigurat succesul genții, devenită rapid unul dintre cele mai râvnite obiecte din istoria modei. Faptul că pielea exotică (de struț, crocodil ș.a.) este atent lucrată exclusiv manual, iar compania nu produce decât un număr limitat de genți anual au dus la o creștere extraordinară a cererii. Se zvonea, la un moment dat, că lista de așteptare pentru o geantă Birkin poate ajunge la câțiva ani.
Foto sus: Jane Birkin, în anul 2018 (© Flickr / Nicolas Padovani)