Cât lux încape într o geantă? Birkin vs Kelly jpeg

Cât lux încape într-o geantă? Birkin vs Kelly

📁 Istoria Modei
Autor: Andreea Lupşor

Robert Dumas este și designerul așa-zisei genți „Kelly” (numită, inițial, „Sac à Depêches”), lansată pentru prima dată în anii ’30, dar rămasă timp de două decenii un mic secret al francezilor iubitori de lux. Geanta a ajuns în lumina reflectoarelor peste noapte în anul 1956, când Grace Kelly, prințesa de Monaco, a fost fotografiată cu ea de braț. Se pare că ar fi încercat să-și ascundă sarcina de paparazzi. Fotografia a fost publicată chiar pe coperta revistei „Life” și, dintr-odată, toată lumea a aflat de geanta Hermès, iar doamnele au invadat magazinele cerând „o geantă Kelly”. 

Geanta Birkin 

Câteva decenii mai târziu, o altă vedetă și un alt șef al Casei Hermès – acesta este mise-en-scène-ul care avea să ducă la apariția unei alte genți Hermès intrate în legenda modei. Suntem în 1981, când stră-stră-strănepotul lui Thierry Hermès, Jean Louis Dumas, se nimerește așezat în avion lângă faimoasa actriță și cântăreață britanică Jane Birkin. Se pare că vedeta și-ar fi scăpat geanta pe jos, împrăștiindu-și toate lucrurile. I s-a plâns lui Jean Louis că nu găsește nicio geantă care să fie în același timp spațioasă, rezistentă și elegantă. Până să ajungă la destinație (era un zbor Paris-Londra, așadar, unul foarte scurt), Dumas creionase deja pe un șervețel, singura pânză aflată la dispoziție, modelul pentru ceea ce avea să devină geanta Birkin. Designul a fost inspirat de cel al primei genți Hermès, cea din 1900, adaptat însă nevoilor feminine și epocii contemporane.  

Grace Kelly, eleganta prințesă de Monaco, și geanta care îi poartă numele

kelly jpg jpeg

Asocierea cu numele Birkin și renumele Hermès au asigurat succesul genții, devenită rapid unul dintre cele mai râvnite obiecte din istoria modei. Faptul că pielea exotică (de struț, crocodil ș.a.) este atent lucrată exclusiv manual, iar compania nu produce decât un număr limitat de genți anual au dus la o creștere extraordinară a cererii. Se zvonea, la un moment dat, că lista de așteptare pentru o geantă Birkin poate ajunge la câțiva ani. 

Și în prezent, a avea o geantă Hermès, indiferent de model, îi conferă posesorului un statut aparte, la fel cum purpura indica în trecut sângele albastru al celui care o purta. Orice obiect Hermès reprezintă o marcă a luxului și a aprecierii meșteșugurilor ridicate la rang de artă.  

Acest text este un fragment din articolul „Hermes, șelari de lux” apărut în numărul 230 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) în perioada 15 martie - 15 aprilie 2021, dar și în format digital pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum