2012-2017: Românii au redescoperit protestele de stradă / VIDEO
Anii ‘90 au stat sub semnul mineriadelor, protestelor anti-comuniste și sociale. În primul deceniul al secolului XXI, protestele de stradă au devenit mai rare și au avut o intensitate mai mică. Românii s-au bucurat de aproape un deceniu de creștere economică, iar intrarea în Uniunea Europeană le-a permis celor care căutau un trai mai bun să plece la muncă în străinătate.
După aproape doi ani de politică de austeritate (2010-2012), românii au redescoperit protestul de stradă. Scânteia care a scos în stradă zeci de mii de români nu a fost însă de natură economică.
Pe 10 ianuarie 2012, președintele Traian Băsescu l-a atacat într-o emisiune TV pe secretarul de stat Raed Arafat, fondatorul SMURD. Arafat a demisionat din funcția de subsecretar de stat în Ministerul Sănătății ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de către președintele Traian Băsescu.
Zeci de mii de români au ieșit în stradă în toată țara pentru susținerea lui Raed Arafat. Mișcarea de stradă s-a transformat rapid într-un protest împotriva președintelui Traian Băsescu și Guvernului Boc.
La fel ca în 1990, bucureștenii au protestat în Piața Universității. Protestele din Piața Universității au fost marcate, în 14 și 15 ianuarie, de scene de violență. Sâmbătă 14 ianuarie, manifestanții au ocupat strada, ceea ce a determinat intervenția în forță a jandarmilor, culminând cu evacuarea pieței, la miezul nopții. O zi mai târziu, violențele au fost și mai intense, în principal între Universitate și Piața Unirii, unde manifestanții au aruncat cu pietre, petarde și sticle spre jandarmi, au dat foc mai multor obiecte și au spart geamurile unor magazine. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, cu bastoane și tunuri cu apă.
Protestele au luat sfârșit după ce Guvernul Boc și-a anunțat demisia, pe 6 februarie 2013.
2013-Protest față de proiectul Roșia Montană și exploatarea gazelor de șist
Proiectul de exploatare cu cianuri a aurului de la Roșia Montană a scos în stradă zeci de mii de români în toamna anului 2013, cel mai mare număr după 1990. Protestatarii au cerut cer oprirea proiectului, interzicerea exploatărilor cu cianuri și includerea localității Roșia Montană pe lista UNESCO. În același timp, minerii de la Roșia Montană au cerut demararea exploatării. 33 dintre ei s-au închis în subteran și au ieșit numai după intervenția premierului Victor Ponta.
În octombrie 2013, oamenii din comuna vasluiană Pungești au început să protesteze împotriva exploatării gazelor de șist de către compania americană Chevron. Ei au blocat drumurile de acces și au oprit buldozerele Chevron. Mii de oameni din toată țara s-au solidarizat cu răzvrătiții din Pungești, însă protestul a fost înăbușit violent de jandarmi, în decembrie 2013.
2015 – Protest Colectiv
Douăzeci şi şapte de persoane au decedat în seara zilei de 30 octombrie 2015, în urma unui incendiu izbucnit, la ora 22:32, în clubul Colectiv din Capitală, unde avea loc un concert al trupei Goodbye to Gravity. Alte aproape 200 de persoane au fost rănite, multe dintre acestea fiind în stare critică sau foarte gravă. Numărul morților a crescut până la 64 de persoane, în zilele următoare.
Mii de persoane au ieșit în stradă în Capitală în zilele următoare pentru a cere demisia premierului Victor Ponta și a primarului Cristian Popescu Piedone. Protestele au atins apogeul pe 3 noiembrie, când au ieșit în stradă peste 20.000 de oameni. Premierul Ponta a demisionat pe 4 noiembrie. Primarul Sectorului 4, unde se afla clubul Colectiv, Cristian Popescu Piedone a demisionat și el pe 4 noiembrie.
2017-Cel mai mare protest de după 1989
Peste 200.000 de români din toată ţara au ieşit în stradă miercuri, 1 februarie 2017, în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, ca urmare a adoptării de către Guvern a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale.
Peste 100.000 de persoane au protestat numai în Piața Victoriei din București, în fața sediului Guvernului. Protestul a degenerat după ce mai multe persoane, despre care unii manifestanţi au declarat că ar fi reprezentanţi ai galeriilor echipelor de fotbal, au aruncat cu gheaţă, pietre, petarde, torţe şi alte obiecte contondente către jandami, aceştia ripostând cu gaze lacrimogene.
Peste 60 de persoane au fost duse la audieri după incidentele de la protestul din Piaţa Victoriei din noaptea de miercuri spre joi, fiind făcute cercetări pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, potrivit Poliţiei Capitalei.
Foto:Adevărul
Citește și:
Cel mai mare protest de după 1989:peste 200.000 de români din toată ţara au ieşit în stradă