Un weekend dedicat filmului, la Festivalul Kinofest din Bucureşti jpeg

Un weekend dedicat filmului, la Festivalul Kinofest din Bucureşti

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Alexandra Cheroiu
🗓️ 26 septembrie 2013

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Digital Kinofest va avea loc de vineri până duminică, în Capitală. Cele peste 250 de filme, din care 150 de premiere naţionale, vor fi proiectate la Cinema Union, Energiea Pub şi Galeria Sfântul Tuş.

În secţiunile competiţionale sunt incluse 71 de filme, toate premiere naţionale:19 filme vor fi prezentate în secţiunea Ficţiune, 35 la Animaţie şi 17 la Micromovie, iar secţiunea off-concurs prezintă 34 de producţii:patru programe de animaţii şi unul de ficţiune. Începând din acest an, competiţia Micromovie are loc online, pe www.kinofest.com, până pe 30 septembrie:filmele finaliste sunt disponibile pentru vizionare pe internet şi pot fi votate de public. Astfel, trofeul Best Micromovie va fi un premiu oferit de public.

În festival sunt prezentate şapte producţii româneşti:una în competiţia de ficţiune („Cabina“, de Alexandru Titus Ipate), una în ceea de animaţie („Los Magnomenes en peligro“, de Claudio Başte&Crispina Zarzosa), două în competiţia Micromovie („Vive la crise!“, de Alexei Gubenco;„Tummer Time“, de Vali Neacşu), restul în off-concurs („Metamorphose“, de Florian Simovici) şi programe paralele. Filmele din selecţia oficială 2013 vor putea fi vizionate la Cinematograful Union. Biletele costă 20 lei/ zi (7 ore de proiecţii), iar abonamentele, 40 lei/ 3 zile. Biletele pot fi cumpărate în avans de pe myticket.ro şi din magazinele Diverta, iar în zilele festivalului, de la Cinema Union.

Pe de altă parte, vor mai fi prezentate, tot în premieră românească, animaţii ale şcolii Esma (Franţa), Panorama Asia (selecţie de animaţii asiatice), scurtmetraje europene şi programul special al Festivalului FILE+(Brazilia). O prezenţă foarte importantă, dar deja tradiţională la Kinofest, este cea a producătorilor spanioli. Spania este cel mai prolific producător european de scurtmetraje de ficţiune, iar Kinofest este festivalul românesc care prezintă în fiecare an importante producţii spaniole, filme de referinţă pe plan internaţional. Astfel, Kinofest prezintă două programe speciale de filme spaniole sub denumirea de „Tortilla de cortometrajes“.

Filmele vor fi proiectate la Energiea Pub. Totodată, la Galeria Sfântul Tuş vor fi proiectate cele mai bune scurtmetraje din arhiva Kinofest. Energiea Pub devine stabilimentul Kinofest pentru proiecţii speciale, petreceri şi concerte. Astfel, în fiecare seară, după proiecţii, urmează petreceri cu DJ-i, iar duminică va concerta trupa Velosnics, de la ora 21.30. La Energiea Pub şi Galeria Sfântul Tuş intrarea este liberă. Programul detaliat, lista şi prezentarea filmelor din festival pot fi găsite pe site-ul festivalului. Kinofest este un proiect cultural românesc, original, realizat de Asociaţia Kinofest şi organizat din 2007.

În cele şase ediţii precedente ale Kinofest, au fost prezentate peste 2.000 de scurtmetraje, în ceea ce organizatorii consideră a fi cea mai bună selecţie de filme dintr-un festival românesc (60% filme premiate internaţional, 90% premiere în România, 20-30% premiere mondiale, concurenţi câştigători de Oscar, la Cannes, Annecy etc.). Kinofest promovează genuri şi tehnici variate de filme, unele populare sau din contra mai puţin abordate la festivalurile autohtone. Festivalul îşi propune să promoveze noile viziuni în media, tehnologii inovative, artişti independenţi şi creaţiile lor-film, muzică şi arte vizuale.Citeste mai mult:adev.ro/mtow96