R─âzboiul Crimeii, conflictul care a schimbat balan╚Ťa puterilor ├«n Europa, la mijlocul secolului al XIX lea png

R─âzboiul Crimeii, conflictul care a schimbat balan╚Ťa puterilor ├«n Europa, la mijlocul secolului al XIX-lea

­čôü Carte
Autor: Redac╚Ťia

├Än anul 1853, R─âzboiul Crimeii a ├«nceput cu o intensitate mai degrab─â romantic─â. Faptele de o bravur─â uimitoare, multe dintre ele s─âv├ór╚Öite de medici, femei ╚Öi copii, au fost la ordinea zilei. La fel au fost ├«ns─â ╚Öi cruzimea ╚Öi brutalitatea. 

├Än scurt timp, r─âzboiul s-a transformat ├«ntr-o competi╚Ťie a uciderilor de la distan╚Ť─â, impersonal─â, care a sem─ânat, cu mult ├«nainte, cu r─âzboiul de tran╚Öee din prima conflagra╚Ťie mondial─â. ├Än cele din urm─â, a devenit o vitrin─â pentru generali incompeten╚Ťi ╚Öi erori birocratice. 

Cartea lui Robert Edgerton, ÔÇŁPe front ├«n R─âzboiul CrimeiiÔÇŁ, publicat─â recent ├«n traducere rom├óneasc─â, la editura Meteor Press, zugr─âve╚Öte tabloul viu al r─âzboiului, de la triumfuri la tragedii, nefiind ├«ns─â o simpl─â cronologie a b─ât─âliilor, ci dimpotriv─â, o imersiune narativa ├«n ├«mprejur─ârile care au dus la campania militar─â probabil cel mai tragic e╚Öuat─â, de ambele par╚Ťi, din istoria european─â modern─â. 

1340 jpg jpeg

ÔÇŁIstoricii ar putea r─âspunde c─â R─âzboiul Crimeii merit─â o aten╚Ťie permanent─â, deoarece a schimbat balan╚Ťa puterilor ├«n Europa, sl─âbind Rusia, ├«nt─ârind Imperiul Otoman pus ├«n pericol ╚Öi f─âc├ónd din Fran╚Ťa cea mai important─â for╚Ť─â militar─â european─â, ├«n timp ce Marea Britanie a r─âmas for╚Ťa naval─â cea mai ├«nsemnat─â. Austria a c├ó╚Ötigat ├«n putere, at├ót Germania c├ót ╚Öi Italia au ob╚Ťinut unificarea de mult a╚Öteptat─â, iar Statele Unite, care nu au fost nici pe departe un observator inocent ├«n r─âzboiul Acesta, ╚Öi-au folosit rela╚Ťiile de prietenie cu Rusia pentru a intra ├«n posesia teritoriilor Alaska ╚Öi Hawaii. Istoricii militari ar putea ad─âuga c─â R─âzboiul Crimeii merit─â aten╚Ťia noastr─â pentru c─â, ├«n ciuda afirma╚Ťiilor contrare ale unor istorici ai R─âzboiului de Secesiune american, a fost primul conflict suficient de bine documentat de c─âtre fotografi, primul care a avut loc ├«n epoca telegrafului, c─âilor ferate ╚Öi a vapoarelor cu aburi, primul ├«n care minele au jucat un rol important ├«n b─ât─âliile navale ╚Öi primul care a propus utilizarea major─â a armelor chimice.  Au existat p├ón─â ╚Öi planuri pentru un submarin ╚Öi un tancÔÇŁ, scrie  Robert Edgerton. 

Compar├ónd experien╚Ťele acestea cu cele ale solda╚Ťilor nordi╚Öti ╚Öi sudi╚Öti ├«n mult mai bine documentatul R─âzboi de Secesiune american, Edgerton contribuie cu o perspectiv─â nou─â asupra modului ├«n care solda╚Ťii de la jum─âtatea secolului al XIX-lea au perceput r─âzboiul, moartea ╚Öi gloria.

Cite╚Öte ╚Öi: 

Ciocnirea imperiilor:R─âzboiul Crimeii (1853-1856) ├«n fotografii 

R─âzboiul Crimeii, o gre╚Öeal─â sau un conflict hot─âr├ótor pentru soarta Europei? 

Ascensiunea lui Napoleon al III-lea ┼či R─âzboiul Crimeii 

Victoria primului corespondent de r─âzboi pe frontul din Crimeea