Expoziția Numitorul Comun   Moartea ajunge la Turda jpeg

Expoziția Numitorul Comun - Moartea ajunge la Turda

În ziua de joi, 21 februarie 2013, ora 16, la Muzeul de Istorie din mun. Turda, jud. Cluj, va avea loc vernisajul Expoziţiei Numitorul Comun-Moartea. Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada 21 februarie – 17 martie.

Expoziţia, găzduită de Muzeul de Istorie din mun. Turda, a fost realizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, cu colaborarea Muzeului de Istorie din Aiud.

Expoziţia prezintă o serie de acţiuni de căutare şi deshumare pe cale arheologică a unor opozanţi ai regimului comunist, care au fost executaţi de Securitate, fără judecată, în perioada anilor 1948–1952. Aceste acţiuni au avut loc în urma cercetărilor de teren, unele iniţiate ca urmare a solicitărilor venite din partea rudelor şi urmaşilor celor ucişi. Investigaţiile s-au desfăşurat în perioada anilor 2007–2012, fiind realizate la început de către specialişti, arheologi şi istorici, de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, care a fost înfiinţat în decembrie 2005 printr-o hotărâre guvernamentală. Schimbările instituţionale intervenite în cadrul acestui institut în februarie 2010, au făcut ca aceste investigaţii speciale să fie oprite. Activitatea de cercetare a continuat însă în cadrul unei organizaţii neguvernamentale, Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, care a fost înfiinţat în aprilie 2010. Începând din vara anului 2012, acest tip de investigaţii se desfăşoară din nou în cadrul instituţiei care le-a iniţiat, actualul IICCMER.

Cazurile prezentate în cadrul expoziţiei cuprind un număr de 22 persoane executate, toate prin împuşcare, 21 dintre acestea fiind descoperite şi apoi deshumate prin metode arheologice pe teritoriul localităţilor Hălmăsău, Nepos (jud. Bistriţa-Năsăud), Glodghileşti, Băieşti (jud. Hunedoara), Teregova (jud. Caraş-Severin), Răchiţele, Sântejude-Vale (jud. Cluj), Sălciua, Dealul Capsei (jud. Alba), Gâlgău (jud. Sălaj) şi mun. Satu Mare. Unul din cazurile prezentate abordează problematica unei persoane ucise în satul Muşca, com. Lupşa, jud. Alba, al cărui mormânt a fost căutat în mai multe rânduri fără a fi însă identificat. În locaţiile amintite, cei ucişi au fost îngropaţi în gropi individuale (Glodghileşti, Satu Mare, Băieşti, Sălciua, Dealul Capsei, Sântejude-Vale, Răchiţele, Gâlgău, Muşca) sau în gropi comune, cu două victime (Hălmăsău / Dealul Şasa-Poieni, Teregova, Sântejude-Vale), trei victime (Nepos) sau patru victime (Hălmăsău-Sat).

Expoziţia cuprinde obiecte descoperite asupra celor ucişi, fotografii de familie, fotografii provenite din arhiva fostei Securităţi sau făcute în timpul acţiunilor arheologice de deshumare, imagini video de la deshumări şi interviuri cu rude şi urmaşi sau cu anumite persoane care i-au cunoscut pe cei executaţi.

Expoziţia se adresează în primul rând tineretului, elevilor şi studenţilor, dar şi tuturor celor care au cunoscut sau nu în mod direct perioada comunistă, însă ştiu prea puţin sau deloc despre atrocităţile şi victimele directe ale Securităţii la începuturile regimului comunist în România.

* * *

La deschiderea oficială a expoziţiei vor participa dr. Traian Neamţu, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România-Filiala judeţului Cluj, istoricul Marius Oprea, directorul Departamentului de Investigaţii Speciale din cadrul IICCMER, directorii instituţiilor muzeale implicate precum şi reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei locale.