BNR a scos o monedă aniversară în cinstea lui Nicolae Tonitza gif

BNR a scos o monedă aniversară în cinstea lui Nicolae Tonitza

📁 Biografii
Autor: Redacția
🗓️ 19 august 2011

Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, pe 22 august, o monedă din argint dedicată sărbătoririi a 125 de ani de la naşterea pictorului Nicolae Tonitza.

Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:valoare nominală-10 lei, metal-argint, titlu-999‰, formă-rotundă, diametru-37 milimetri, greutate-31, 103 grame, calitate proof, cant zimţat.

Aversul redă reprezentările unor picturi din creaţia lui Nicolae Tonitza, valoarea nominală "10 LEI", inscripţia ROMANIA, stema României şi anul de emisiune "2011".

Reversul prezintă portretul şi semnătura lui Nicolae Tonitza, imaginile unor lucrări din creaţia sa şi anii între care a trăit pictorul, "1886 - 1940".

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 bucăţi. Preţul de vânzare pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 360 de lei, exclusiv TVA.

Monedele din argint dedicate "Aniversării a 125 de ani de la naşterea lui Nicolae Tonitza" au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie în scop numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Pictorul, jurnalistul şi criticul de artă Nicolae Tonitza (13 aprilie 1886-27 februarie 1940) ocupă în prezent, cu tabloul "Afizé", locul al zecelea în topul celor mai scumpe lucrări de artă vândute în România. Lucrarea "Afizé" a fost vândută pentru 160.000 de euro, în iulie, la Licitaţia de Orientalism Artmark, stabilind astfel un nou record de autor.