Zeițele care au stăpânit podiumurile de modă jpeg

Zeițele care au stăpânit podiumurile de modă

📁 Istoria Modei
Autor: Andreea Lupşor

A fost o vreme în care coperțile tuturor revistelor de modă, mari și mici deopotrivă, expuneau doar câteva chipuri. Le vedeai și la știri, și în ziare la rubrica mondenă, și la televizor în cele mai cool videoclipuri muzicale. Oriunde în lume te-ai fi aflat, era clar cine sunt superstarurile momentului și cine dă tonul în modă: Naomi, Claudia, Linda, Cindy, Christy, mai târziu Kate. Nici nu mai e nevoie de numele de familie, căci știm și astăzi, trei decenii mai târziu, cine erau marile vedete ale începutului anilor ’90: supermodelele. 

Mai întâi a fost Brooke Shields 

În 1980, tânăra Brooke Shields (nici 15 ani împliniți), deja cunoscută pentru câteva filme („Laguna Albastră”, de exemplu), a fost cel mai tânăr model pe coperta „Vogue”. În același an a apărut într-o controversată reclamă pentru Calvin Klein, care a transformat-o peste noapte în vedetă. Nici un an mai târziu, „Time” raporta că Shields câștigă 10.000 de dolari pe zi din modelling.  

În aceiași ani, tot mai multe case de modă și creatori de parfumuri și cosmetice au început să încheie contracte de publicitate cu manechine. În 1983, Ines de la Fressange a fost prima care a obținut un contract exclusiv cu o casă de modă, și nu una oarecare, ci chiar Chanel. Tatjana Patitz a apărut, începând cu 1983, pe toate copertele importante din domeniu, iar în 1988 un articol din „Vogue” o numea „frumusețea de un milion de dolari”. 

Podium de șase 

Terenul era deja pregătit pentru nivelul următor. Tinerele care aveau să capete pentru prima oară statutul de supermodel au intrat în lumea reflectoarelor în aceeași perioadă, adică a doua jumătate a anilor ’80.  

În 1986, Naomi Campbell, în vârstă de 16 ani, apare pe coperta revistei britanice „Elle”. Christy Turlington, deja cunoscută ca model, apare într-un videoclip al trupei Duran Duran în 1986, la 17 ani. Linda Evangelista, activă în modelling încă din 1984 și muză a lui Lagerfeld, devine un star internațional după ce, la sugestia fotografului Peter Lindbergh, se tunde scurt și patentează practic un nou look, „the Linda”. Cindy Crawford era în liceu când a făcut primii pași în modă și s-a bucurat rapid de succes, dar a preferat să-și termine studiile (a fost șefă de promoție) și să se înscrie la facultate înainte de a face pasul către moda de la cel mai înalt nivel, adică să se mute la New York (1986). În 1987, șeful unei mari agenții de modelling o vedea într-un club din Düsseldorf pe tânăra Claudia Schiffer (17 ani). În 1988, Kate Moss este remarcată de un agent în aeroport – avea doar 14 ani.  

Cindy Crawford, strălucitoare şi la propriu, şi la figurat, în aprilie 1988

cindy jpg jpeg

Toate s-au bucurat foarte repede de succes. Coperțile marilor reviste au venit una după cealaltă, unele chiar cu premiere în istoria modei. Naomi a fost primul fotomodel de culoare pe coperta revistelor „Time”, „Vogue” din Marea Britanie, „Vogue” din Franța (urmare a unei intervenții a creatorului Yves Saint Laurent), precum și prima femeie de culoare pe coperta ediției de septembrie a revistei „Vogue” din Statele Unite, considerată cea mai importantă din an. Separat, ele au devenit staruri internaționale. Însă statutul de supermodel a fost câștigat ca urmare a unei fotografii de grup. 

: La sfârşitul anilor ’80-începutul anilor ’90, ele erau vedetele: supermodelele, aici într-o fotografie-cult, alb-negru, a lui Peter Lindbergh. De la stânga la dreapta: Cindy Crawford, Tatjana Patitz, Helena Christensen, Linda Evange-lista, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Karen Mulder, Stephanie Seymour.

Acest text este un fragment din articolul "Când supermodelele stăpâneau lumea" apărut în numărul 225 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) în perioada 15 octombrie - 14 noiembrie 2020, dar și în format digital, pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum