Ţinutele de Oscar în lumina reflectoarelor/ INFOGRAFIE jpeg

Ţinutele de Oscar în lumina reflectoarelor/ INFOGRAFIE

Decernarea Premiilor Oscar este un moment așteptat cu sufletul la gură de întreaga lume. Și asta nu doar pentru a ști cine este cel mai bun dintre cei buni, ci și pentru a determina cine este cea mai bine îmbrăcată vedetă. Căci da, competiția începe încă de pe covorul roșu – nu contează dacă ai câștigat sau nu, nu contează nici măcar dacă ai fost nominalizat; important este să te îmbraci cu stil. Americanii au o vorbă: „go big or go home”, iar acest principiu se aplică cel mai bine în seara marii ceremonii.

De la critici de modă, cineaști și până la oamenii de rând, toți stau în fața ecranelor și urmăresc, admiră și, mai ales, judecă ținutele alese. Pentru bărbați este destul de simplu: costum cu smoching sau frac, de cele mai multe ori de culoare închisă (negru sau bleumarin). Așadar, singura șansă a bărbaților de a se face remarcați pe covorul roșu sunt accesoriile: cravată, papion sau ascot, ceas scump sau butoni încrustați cu nestemate. Și, bineînțeles, toate purtând semnătura unor case de modă celebre.  

Când vine vorba de doamne, ei bine, lucrurile se schimbă. De-a lungul celor 90 de ceremonii de decernare a Premiilor Academiei, vestimentația purtată pe covorul roșu a fost gândită în amănunt – fie a purtat semnătura unei case de modă faimoase, a susținut un mesaj politic sau social, fie a fost vintage, retro sau a dat peste cap noțiunea de eleganță. Au existat și excepții; cum ar fi în 1946, când Joan Crawford, bolnavă și neîncrezătoare că va câștiga premiul la categoria „cea mai bună actriță într-un rol principal”, a primit statueta în... pat – purtând, bineînțeles, o cămașă de noapte din satin creată de un designer în vogă atunci.

Așadar, fie că au fost haute couture sau prêt-à-porter, ținutele de Oscar au strălucit de fiecare dată. În paginile ce urmează vă prezentăm o evoluție cronologică a vestimentației pe care au purtat-o câștigătoarele celui mai dorit premiu din industria cinematografică. Vom fi cu toţi mai pregătiţi să evaluăm ţinutele ediţiei de anul acesta, pe 24 februarie.

Book 205 intreg 75 jpg jpeg
Book 205 intreg 76 jpg jpeg
Book 205 intreg 77 jpg jpeg