Tabloul "Ţărăncuţă odihnindu se" de Grigorescu, vândut la un preţ record pe piaţa românească   270 000 euro jpeg

Tabloul "Ţărăncuţă odihnindu-se" de Grigorescu, vândut la un preţ record pe piaţa românească - 270.000 euro

"Ţărăncuţă odihnindu-se", de Nicolae Grigorescu, a devenit cel mai scump tablou vândut pe piaţa românească de artă, fiind adjudecat pentru suma de 270.000 de euro, miercuri, la licitaţia casei Artmark din Bucureşti.

Lucrarea a fost scoasă la vânzare în cadrul Licitaţiei Artmark de Romantism şi Art Nouveau.

Recordul anterior era deţinut tot de Grigorescu, prin vânzarea lucrării "Cârciumă la Rucăr", pentru 230.000 de euro, pe 23 martie, la Licitaţia de Primăvară Artmark. În cadrul aceleiaşi licitaţii, o altă lucrare a artistului-"La marginea pădurii"-a fost adjudecată pentru 200.000 de euro.

De altfel, preţul de vânzare pentru tablourile lui Grigorescu a crescut din septembrie 2010, când celebrul "Car cu boi" a atins suma de 155.000 de euro, iar ulterior, în decembrie anul trecut, lucrarea "Păstoriţă" a fost adjudecată pentru suma de 175.000 de euro, la licitaţiile Artmark.

Pictura "Ţărancă odihnindu-se", prin tematica sa având în centru reprezentarea femeii, face parte dintr-o dimensiune importantă a operei grigoresciene, una ce oferă un inventar preţios de informaţii estetice, etnografice şi de istoria artei şi culturii, despre România începutului de secol al XX-lea. Opţiunea pentru ilustrarea femeii, contextul în care aceasta este plasată, tipologiile personajelor feminine şi sensul pe care artistul îl atribuie imaginii sunt aspecte ce ridică probleme interesante asupra creaţiei lui Grigorescu-una bogată în posibilităţi de explorare, potrivit prezentării tabloului de pe artmark.ro.