Sutienul, piesa care a revoluționat lumea modei jpeg

Sutienul, piesa care a revoluționat lumea modei

📁 Istoria Modei
Autor: Redacția

Opiniile istoricilor sunt împărțite. Unii cred că un strămoș al sutienului a fost purtat în urmă cu 2.500 de ani î.e.n. de femeile din civilizația minoică. Alte voci spun că originile acestui obiect vestimentar ar fi mult mai vechi.

Femeile luptătoare își protejau și susțineau sânii dezgoliți cu un fel de sfori legate după gât. Metoda le ajuta pe războinice să le facă invidioase pe inamice.

image

Nu s-a schimbat nimic în această privință timp de câteva milenii, astfel că în jurul anului 285, era noastră, frumoasele grecoaice foloseau aproximativ aceeași tehnică. Legau sânii cu un fel de cordon după gât și îi lăsau dezgoliți în toată splendoarea lor. Mai mult, după ce a fost inventat primul corset, femeile au profitat din plin de efectul de subțiere în talie, pe care-l oferea acesta, și de volum, dat sânilor. 

Ani mai târziu, egiptencele, indiencele și femeile din China Antică și Imperiul Roman au început să se acopere discret în zona bustului cu veștminte sumare. 

image

Sutienul modern, croit din două batiste legate cu o planglică 

După sute de ani, în 1889, Herminie Cadolle a inventat o formă de sutien cu bretele pe umeri, nu legat după gât. Și-a numit invenția „bunăstare“, din termenul franțuzesc „bien-etre“. Din păcate, nefiind promovat suficient, acest tip de sutien nu a fost bine primit de femei. Câțiva ani mai târziu, Marie Tucek a creat susținătorul de sâni („breast supporter“), o invenție formată din pungi speciale.

Click aici pentru continuare pe clickpentrufemei.ro