Sutienul, piesa care a revolu╚Ťionat lumea modei jpeg

Sutienul, piesa care a revolu╚Ťionat lumea modei

­čôü Istoria Modei
Autor: Redac╚Ťia

Opiniile istoricilor sunt ├«mp─âr╚Ťite. Unii cred c─â un str─âmo╚Ö al sutienului a fost purtat ├«n urm─â cu 2.500 de ani ├«.e.n. de femeile din civiliza╚Ťia minoic─â. Alte voci spun c─â originile acestui obiect vestimentar ar fi mult mai vechi.

Femeile lupt─âtoare ├«╚Öi protejau ╚Öi sus╚Ťineau s├ónii dezgoli╚Ťi cu un fel de sfori legate dup─â g├ót. Metoda le ajuta pe r─âzboinice s─â le fac─â invidioase pe inamice.

image

Nu s-a schimbat nimic ├«n aceast─â privin╚Ť─â timp de c├óteva milenii, astfel c─â ├«n jurul anului 285, era noastr─â, frumoasele grecoaice foloseau aproximativ aceea╚Öi tehnic─â. Legau s├ónii cu un fel de cordon dup─â g├ót ╚Öi ├«i l─âsau dezgoli╚Ťi ├«n toat─â splendoarea lor. Mai mult, dup─â ce a fost inventat primul corset, femeile au profitat din plin de efectul de sub╚Ťiere ├«n talie, pe care-l oferea acesta, ╚Öi de volum, dat s├ónilor. 

Ani mai t├órziu, egiptencele, indiencele ╚Öi femeile din China Antic─â ╚Öi Imperiul Roman au ├«nceput s─â se acopere discret ├«n zona bustului cu ve╚Ötminte sumare. 

image

Sutienul modern, croit din dou─â batiste legate cu o planglic─â 

Dup─â sute de ani, ├«n 1889, Herminie Cadolle a inventat o form─â de sutien cu bretele pe umeri, nu legat dup─â g├ót. ╚śi-a numit inven╚Ťia ÔÇ×bun─âstareÔÇť, din termenul fran╚Ťuzesc ÔÇ×bien-etreÔÇť. Din p─âcate, nefiind promovat suficient, acest tip de sutien nu a fost bine primit de femei. C├ó╚Ťiva ani mai t├órziu, Marie Tucek a creat sus╚Ťin─âtorul de s├óni (ÔÇ×breast supporterÔÇť), o inven╚Ťie format─â din pungi speciale.

Click aici pentru continuare pe clickpentrufemei.ro