scoala de vara fundal jpg jpeg

Prima  ediţie a Şcolii de vară IRIR este un program educaţional care se adresează masteranzilor şi doctoranzilor (încadraţi în sistemul Bologna) interesaţi de trecutul recent al României. Ea se va desfăşura la Moeciu de Sus, în perioada 29 august-3 septembrie 2010.

Participanţi:Masteranzi şi doctoranzi din domeniile istorie, ştiinţe politice, filosofie, arhitectură, artă, drept, jurnalism, teologie, litere, sociologie, psihologie, interesaţi de trecutul recent al României. Dintre candidaţi vor fi selectaţi 30 de participanţi.

Criterii de eligibilitate:Trimite pe adresa scoaladevara@irir.roCV-ul tău şi un eseu/cercetare de 5-10 pagini despre aspecte, abordări şi teme legate de necesitatea şi modalitatea reprezentării muzeale a perioadei 1938-1989, având ca sugestie următoarele teme de reflecţie:

  • Memorii concurente vs. memorii complementare în arta/arhitectura unui muzeu;
  • Viaţă cotidiană, represiune, economie, societate, instituţii, propagandă şi cultură în muzeu;
  • Victime şi criminali;
  • Generaţia fascistă şi generaţia comunistă/ Revoluţia legionară şi revoluţia comunistă/ Misiunea revoluţionară:anii ’30-’40-’50;
  • Obedienţa, tradiţia, conformismul şi armonia în România totalitară;
  • Disculpare, exonerare sau iertare?

Lucrările vor fi evaluate de un Comitet ştiinţific.

Termen-limită pentru trimiterea aplicaţiilor:25 iulie 2010.

Organizatorii vor acoperi cheltuielile de masă, cazare, evenimente speciale, excursii şi materiale didactice. Cheltuielile de transport sunt suportate de participanţi. Organizatorul va asigura deplasarea participanților de la gara Brașov la Moeciu de Sus în data de 29 august și retur pe 3 septembrie.

Mai multe informaţii la adresa:www.irir.ro

Coorganizator al şcolii de vară IRIR este Asociaţia Studenţilor la Istorie "Dacia".

Eveniment realizat cu sprijinul Institutului pentru Liberă Iniţiativă.

Sponsor:Revista Historia