Muzeul Fraților Lumiere – muzeul filmelor vii jpeg

Muzeul Fraților Lumiere – muzeul filmelor vii

📁 Istoria Filmului
Autor: Ina Maria Stoica

Lyonul este cunoscut drept orașul gastronomiei, acea oază din sudul Franței în care gustul pentru arhitectură, simțul culinar fin și artă unesc orașul ce îți dă senzația de continuitate. Așa numitul oraș al lumilor, adăpostește unul dintre cele mai importante muzee de pretitutindeni, muzeul fraților Lumiere, acolo unde cinematografia și imaginea a clipit pentru prima dată.

LUMERE 3 jpg jpeg

În spendida vilă Lyon Monplaisir construită între 1899 și 1902 la îndemnul tatălul Antoine Lumière, cu o arhitectură spectaculoasă ce cuprinde diferite stiluri, predominând art nouvea-ul, a fost numită datorită mărimii și prestigiului său Château Lumière.

În acest oraș s-au născut primii doi fii: Auguste în 1862 și Louis în 1864. În 1870, familia Lumière a fugit din estul Franței din cauza amenințărilor prusace, stabilindu-se în cochetul Lyon. Un om de afaceri încă de mic, rămas orfan la 15 ani, Antoine a deschis un studio de fotografie în centrul orașului. Cu mare har și-a construit invențiile din domeniul imaginilor, însă, fără să se uite de școlarizarea fiilor săi: Louis și Auguste sunt studenți la La Martinière, cea mai mare școală tehnică din Lyon.

LUMIERE 10 jpg jpeg

"Château Lumière", așa cum este încă cunoscut astăzi, a fost vândut pentru prima dată în 1967 de moștenitorii Lumière grupului Ciba-Ilford, care au ocupat locul până în 1976.

Când a plecat la Saint-Priest, Ciba-Ilford a propus orașului Lyon să achiziționeze această proprietate istorică. În 1978, după renovare, a fost instalată Fundația Națională de Fotografie, care a fost dizolvată în 1993.

LUMIERE 1 jpg jpeg

Frații Lumière au depus mai mult de 170 de brevete, în principal îndomeniulfotografiei. Ei au fostresponsabilipentrucomercializareaplăcilorfotograficeinstantaneeîn 1881. Vânzareaacestorplăci va face avere. Elesuntla originea cinematografului care a lansat definitiv industria cinematografică în 1895. Ele au fost la originea obținerii culorii pe placa fotografică în 1907. Această placă, numită "autochrome", a fost considerată de Louis Lumière este cea mai prestigioasă invenție, invenție căruia i-au dedicat mai mult de 10 ani din viață.

O fascinație moștenită din tată în fiu

După ce tatăl său, Antoine, un bine cunoscut pictor portret, s-a transformat în fotograf, a deschis o mică afacere în plăci fotografice din Lyon, Louis Lumière a început să experimenteze echipamentul pe care îl fabricase tatăl său. În 1881, Louis, în vârstă de 17 ani, a inventat un nou proces de cu ajutorul plăcii uscate. În 1894, Lumières produceau aproximativ 15 milioane de plăci pe an.

LUMIERE 2 jpg jpeg

În acel an, Antoine Lumière a participat la o expoziție de Kinetoscope a lui Thomas Edison la Paris. După întoarcerea sa la Lyon, el le-a arătat fiilor săi invenția lui Edison, sugerându-le să încerce să dezvolte o alternativă mai ieftină la dispozitivul de vizionare a peliculei de film. În timp ce kinetoscopul putea fi folosit de către o singură persoană, Antoine le-a cerut lui Auguste și lui Louis să lucreze la o modalitate de a proiecta filmul pe un ecran, unde mulți oameni puteau să-l vadă în același timp.

Geniul fraților Lumière este cel al inventivității și nu al creației artistice

Rezultatul este inventarea din 1895 a cinematograful, ceea ce numim astăzi cinema. Buni cunoscători ai orașului Lyon și ai comercianților de țesătorie fină, sunt inspirați în a integra mașina de cusut. Conștienți de unicitatea invenției lor, o păstrează un secret, invitând doar câțiva oaspeți să vadă primele filme. În martie 1895, în Paris sunt organizate proiecții despre care toată lumea le vorbește, dar pe care puțini le pot vedea. Cei norocoși pot admira filmele precum La Sortie des usines Lumière, Débarquement du congrès de photographie à Lyon, dar și filme umoristice precum L’Arroseur arrosé sau contemplative ca La Mer.

LUMIERE 4 jpg jpeg

Geniul fraților Lumière este cel al inventivitățiiși nu al creației artistice. Ei au îmbunătățit un concept existent pentru a pune piatra de temelie a ceea ce va deveni noua artă a secolului al XX-lea. Ei au încetat producția de filme în 1902 pentru a se concentra asupra noilor invenții, lăsând cinematograful ca instrument primar al filmărilor timpurii.

LUMIERE 6 jpg jpeg

,,Eu nici până azi nu pot uita un film genial, apărut în secolul trecut, film de care a început totul : Sosirea trenului. Acest film al fraților Lumiere, cunoscut de toată lumea, a fost turnat pur și simplu în virtutea faptului că fuseseră inventate camera de filmat, pelicula și aparatul de proiecție. În acest film, care durează numai treizeci de secunde, este reprezentată o parte dintr-un peron de gară luminat de soare, cu doamne și domni care se plimbă și cu trenul care vine direct spre cameră, din adâncimea cadrului. Pe măsură ce trenul se apropia, în sală se instala panica : oamenii au sărit de pe scaune și au fugit. Acesta a fost momentul în care s-a născut cinematograful. Nu este pur și simplu o chestiune de tehnică sau o nouă metodă de reproducere a lumii, nu. S-a născut un nou principiu estetic. Acest principiu constă în faptul că, pentru prima dată în istoria artei, pentru prima dată în istoria culturii, omul a găsit metoda de a fixa în mod direct. Și, în același timp, și posibilitatea de a produce și reproduce acest timp pe scran, de câte ori vrea, de a-l repeta, de a reveni la el. Omul a primit o matriță a timpului real. Tocmai din acest punct de vedere, filmele fraților Lumiere ascundeau înele sămânța unui nou principiu estetic. Cinematograful a fost utilizat ca metodă de fixare simplă și tentantă a spectacolului de teatru.’’ (Andrei Tarkovski, Sculptând în timp)

LUMIERE 6 jpg jpeg

În acea oază a peliculei, cu 4 etaje și 21 de încăperi transformate în săli de muzeu, în care locul este configurat într-o călătorie științifică și istorică asupra a ceea ce a însemnat invenția cinematografiei. Proiecții ale fraților Lumières, expoziții ale primelor camere, fotografii color, obiecte neobișnuite și alte invenții. O sală de cinematograf numită Hangar, este locul în care rulează filmele părinților cinematografiei. În aceeași sală a fost făcut primul film din istorie. De asemenea, sala a fost cea mai mare fabrică din Europa pentru producția de plăci fotografice.

LUMIERE 7 jpg jpeg

Vestigiile cinematografiei găzduite de muzeu rămân în continuare un loc pentru cinefili și prielnic pentru cei ce își doresc să stocheze timpul cu mai bine de un veac în urmă.

,,Când eram adolescent, am lucrat șaptesprezece ore pe zi. Nu erau duminici sau petreceri pentru mine. Nu aveam timp să-mi dau seama că aveam 20 de ani ’’- Louis Lumière

,,Ziua în care nu îmi pot consolida cunoștințele este o zi pierdută pentru mine ‘’- Auguste Lumière

LUMIERE 8 jpg jpeg