Moda picioarelor mici, cel mai înalt ideal de frumusețe feminină în China, timp de secole (foto: The Library of Congress)

Moda picioarelor mici, cel mai înalt ideal de frumusețe feminină în China, timp de secole

Moda secolului X a dat naștere unei practici incredibile, moda picioarelor mici, în formă de semilună, care erau considerate cel mai înalt ideal de frumusețe feminină în China.

Un exemplu viu al acestei practici îl reprezintă pantofii în formă de lotus, care nu și-au pierdut din popularitate până la începutul sec. al XX-lea, o dată cu interzicerea acestei practici prin lege, scrie Muzeul Național Brukenthal, pe pagina de Facebook a instituției.

Pentru a obține un picior cât mai mic fetelor li se legau picioarele cu bandaje cât mai strânse de la o vârstă fragedă pentru a interzice dezvoltarea normală a picioarelor. Această practică se potrivea cu ierarhiile vremii în care femeile erau subordonate bărbaților, cele mai simple sarcini devenind imposibile în acest fel.

Piciorul devenea un arc perfect, ca o semilună, ajungând să fie considerat un simbol erotic. Aceste două motive au făcut ca legarea picioarelor să devină o condiție prealabilă pentru căsătorie.

Această practică era populară în principal în rândul familiilor nobiliare pantofii de lotus devenind o dovadă a statutului, bogăției și gustului personal al proprietarilor lor. Chinezii au acordat o mare importanță culorii, formei și decorațiunii pantofilor.

Moda picioarelor mici, cel mai înalt ideal de frumusețe feminină în China, timp de secole (foto: The Library of Congress)

În colecțiile Muzeului Național Brukenthal se regăsește o pereche de pantofi lotus cu broderie de mătase pe satin (foto sus) cu o lungime de 14 cm, din sec. XIX, care provine din China, ajunși în muzeu în urma achiziționării colecției de artă decorativă care i-a aparținut dr. Eugen Worell.