Ion Gheorghe Maurer: Ceaușescu a adoptat copiii pe care Elena îi făcuse cu alții și i a mai făcut și el un copil jpeg

Ion Gheorghe Maurer: Ceaușescu a adoptat copiii pe care Elena îi făcuse cu alții și i-a mai făcut și el un copil

📁 Comunismul in România
Autor: Redacția

Membru al PCR încă din 1936, ulterior ministru de Externe și președinte al Consiliului de Miniștri, Ion Gheorghe Maurer a cunoscut îndeaproape cuplul Ceaușescu. În cartea Maurer și lumea de ieri – Mărturii despre stalinizarea României a Laviniei Betea, el susține că, înainte de căsătoria sa cu Nicolae Ceaușescu, Elena avea deja doi copii, pe Valentin și pe Zoia, aceștia fiind, așadar, frați vitregi cu Nicușor.

– Ce știți dv. despre formarea acestui celebru cuplu al istoriei contemporane?

– Elena Ceaușescu, înainte de a se mărita cu el, a trăit nu știu cu câți. A făcut și doi copii – nu știu cu cine – o fată și un băiat. Când Ceaușescu a ieșit, în ʼ44, în lume, ea s-a agățat de el. Și s-a agățat așa de bine că a luat-o de nevastă. Ceaușescu i-a adoptat copiii pe care i-a facut cu alții și i-a mai făcut și el un copil, pe Nicușor. Mai târziu, mi-am dat seama că acestă femeie îl stăpânește în așa măsură pe Ceaușescu, încât, de fapt, ea conduce. El nu face decât ceea ce spune ea. Și că, probabil, ea hotărâse ca el să exercite conducerea sub forma unei stăpâniri dictatoriale.

– Zoe și Valentin, spuneți că nu sunt copiii lui Nicolae Ceaușescu?

– Nu. El i-a crescut dar de făcut, ea știe cu cine i-a făcut.

– Se zvonea că au fost adoptați deoarece au rămas orfani, în urma secetei cumplite ce-a bântuit Moldova, imediat după război...

– I-a adoptat Ceaușescu atunci când s-a însurat cu ea. Dar nu spuneau, probabil, că nu sunt și-ai lui să nu bârfească țara românească despre ea că n-a luat-o Ceaușescu fecioară!

Ion Gh. Maurer și Nicolae Ceaușescu (©„Fototeca online a comunismului românesc”, Cota: 401/1967)

Nicolae Ceausescu Ion Gheorghe Maurer jpg jpeg

– Cum vor fi conceput, oare, acel „cod al eticii și echității socialiste”, în numele căruia mulți activiști de partid au fost eliberați din funcții dacă divorțau?

– Cum? Matale trebuie să știi că, atunci când femeile calcă strâmb, vorbesc mai mult de etică și de morală decât cele cinstite. Nici ea, nici Ceaușescu, nu erau morali, decât în declarații. Dovadă este accidentul de automobil ce mi l-au provocat mai târziu.

Sursă: Lavinia Betea – Maurer și lumea de ieri; Mărturii despre stalinizarea Românei

Foto sus: Nicușor și Elena Ceaușescu în vacanță în Moldova și în Deltă, în vara anului 1976 (©„Fototeca online a comunismului românesc”)