Intrarea Regelui Matia în Buda, pictură de Benczur Gyula, 1919 (© Magyar Nemzeti Galeria)

Încoronarea regelui Matia Corvin. Coroana Ungariei, răscumpărată cu 80.000 de forinți de aur

În ianuarie 1458, Matia Corvin a fost ales rege al Ungariei, dar în lipsa Coroanei puterea și legitimitatea sa erau discutabile. Aventura ei începe în timpul disputei pentru putere generate de moartea regelui Albert de Habsburg (1439). Furată de către doamna de curte a reginei văduve, Wolfram Ilona, simbolul regal ajunge în posesia împăratului Frederic al III-lea.

Ca urmare a morții premature a lui Vladislav Jagello, pe câmpul de luptă de la Varna (1444), tronul a devenit din nou vacant. În aceste condiții Ladislau la V-lea Postumul, începând cu anul 1445, a exercitat puterea prin intermediul Guvernatorului Ioan de Hunedoara, iar după 1453 a devenit regele țării, scrie Muzeul Castelul Corvinilor, pe pagina de Facebook a instituției.

Cu toate acestea Coroana nu a fost recuperată rămânând și pe mai departe în posesia lui Frederic. Relația de rudenie a lui Frederic al III-lea cu Ladislau al V-lea, faptul că tânărul prinț/rege și-a petrecut mare parte a timpului la Viena, interesul împăratului pentru regatul Ungariei, susținerea “partidei” filo-austriece și posesia Coroanei, creșteau șansele acestuia de a obține și tronul Ungariei. Toate aceste lucruri au făcut ca nu puțini să-l acuze, la moartea prematură a lui Ladislau al V-lea (1457), că ar fi poruncit otrăvirea tânărului rege.

Lucrurile nu s-au derulat conform așteptărilor lui Frederic al III-lea, dar nici a Jagellonilor, deoarece în 1458 cel proclamat Rege a fost Matia. Frederic nu s-a dat bătut și în 1461 a încercat din nou să obțină, de această dată prin forță, tronul Ungariei, dar a fost împiedicat de George de Poděbrad, socrul lui Matia.

Ca urmare a noului context politic creat, Frederic a fost nevoit să înceapă negocieri, care au avut loc la Wiener Neustadt în 1463, în cadrul cărora s-a ridicat și problema Coroanei. În ciuda poziției favorabile deținute de Matia în cadrul negocierilor, Coroana nu a putut fi răscumpărată decât după ce Matia a fost de acord să plătească 80.000 de forinți de aur și să promită că în lipsa unui urmaș legitim tronul urma să fie moștenit de Habsburgi.

În aceste condiții în sfârșit, pe data de 29 martie 1464, arhiepiscopul de Esztergom l-a încoronat pe Matia la Székesfehérvár conform tradiției de încoronare, legitimând și întărind astfel domnia acestuia.

Foto sus: Intrarea Regelui Matia în Buda, pictură de Benczur Gyula, 1919 (© Magyar Nemzeti Galeria)

Mai multe pentru tine...