De ce nu exist─â Premiul Nobel pentru matematic─â? jpeg

De ce nu exist─â Premiul Nobel pentru matematic─â?

Alfred Nobel (1833 ÔÇô 1896) a cerut prin testament, ca din veniturile averii sale s─â fie instituite premii pentru cei care ÔÇ×au adus cele mai mari servicii umanit─â╚ŤiiÔÇŁ. Astfel, au fost acordate premii anuale, ├«ncep├ónd cu anul 1901, pentru: fizic─â, chimie, literatur─â, medicin─â ╚Öi pace, la care s-a ad─âugat ulterior ╚Öi cel pentru economie (1969). Una din cele mai importante ╚Ötiin╚Ťe ÔÇô matematica - nu se reg─âse╚Öte pe list─â. 

Se spune c─â Nobel a exclus-o de pe lista ╚Ötiin╚Ťelor eligibile pentru viitorul premiu, ├«ntruc├ót iubita sa l-ar fi p─âr─âsit pentru marele matematician suedez Gosta Mittag-Leffler (foto dreapta).

Magnus Goesta Mittag Leffler 1 jpg jpeg

C├ót adev─âr ╚Öi c├ót─â fantezie este ├«n aceast─â poveste nu s-a putut demonstra cu exactitate. Alfred Nobel nu s-a c─âs─âtorit niciodat─â, iar istoria consemneaz─â c─â a avut rela╚Ťii de lung─â durat─â cu trei femei. ├Än tinere╚Ťe, el a cerut-o ├«n c─âs─âtorie pe o rusoaic─â, pe nume Alexandra, ├«ns─â a fost refuzat. ├Änt├ómplarea s-a petrecut ├«n Rusia ╚Öi nu exist─â nicio dovad─â c─â Alexandra l-ar fi p─âr─âsit pentru un matematician.

Ulterior, Alfred a avut o rela╚Ťie cu secretara sa, Bertha Kinsky, care l-a p─âr─âsit ├«n cele din urm─â pentru a se c─âs─âtori cu baronul Arthur Gundaccar von Suttner. Ultima rela╚Ťie semnificativ─â a fost cu Sophie Hess, c─âruia chimistul suedez ├«i spunea ├«n scrisorile sale ÔÇŁdoamna Sophie NobelÔÇŁ, de╚Öi cei doi nu s-au c─âs─âtorit niciodat─â ├«n cei 18 ani ├«n care au fost ├«mpreun─â.

Alfred Nobel a creat premiul care ├«i poart─â numele pentru a-i recompensa pe cei care au adus cele mai importante contribu╚Ťii ├«n domeniile care ├«l interesau pe chimistul suedez: fizic─â, chimie, medicin─â, literatur─â ╚Öi pace. Cel mai probabil, Premiul Nobel pentru matematic─â nu exist─â pentru c─â Alfred Nobel nu a fost interesat de domeniu ╚Öi nu a ├«n╚Ťeles avantajele practice ale matematicilor avansate.

Medalia Fields

Cert este c─â matematicienii trebuie s─â se consoleze cu un substitut al Premiului Nobel, Medalia Fields. Cel mai prestigios premiu interna╚Ťional pentru excelen╚Ť─â ├«n cercetarea matematic─â poart─â numele matematicianului canadian John Charles Fields (1863-1932), cel care a propus lansarea acestei medalii la un congres interna╚Ťional la Toronto ╚Öi a l─âsat mo╚Ötenire ├«ntreaga sa avere ├«n acest scop.

Medalia Fields a fost decernat─â pentru prima dat─â ├«n 1936. Premiul n-a mai fost acordat p├ón─â ├«n 1950, din cauza celui de-al Doilea R─âzboi Mondial. De atunci s-au acordat medalii la fiecare edi╚Ťie a Congresului Interna╚Ťional de Matematic─â, eveniment care se desf─â╚Öoar─â o dat─â la paru ani. Ini╚Ťial de decernau c├óte dou─â medalii, ├«ns─â ├«n 1966 s-a luat decizia de a se acorda patru medalii la fiecare Congres.

Turnat─â din aur 14K, medalia Fields este ├«nso╚Ťit─â de un premiu de 15.000 dolari canadieni, aproximativ 10.000 de euro, ╚Öi se acord─â matematicienilor care nu au ├«mplinit v├órsta de 40 de ani la data de 1 ianuarie ├«n anul decern─ârii.