De ce au fugit toţi chiriaşii din casa în care a fost ucis Ioan Luchian Mihalea jpeg

De ce au fugit toţi chiriaşii din casa în care a fost ucis Ioan Luchian Mihalea

📁 Istorie Urbană
Autor: Cătălina Slujitoru, Maria Apostol

O crimă sângeroasă şoca întreaga ţară în 1993: Ioan Luchian Mihalea, îndrăgit compozitor, solist şi dirijor al grupului Song a fost găsit mort-lovit şi strangulat-în apartamentul său din Drumul Taberei. Anii au trecut, însă vecinii nu au uitat povestea, căreia i-au adaugat „ingrediente” dintre cele mai înfiorătoare.

Locuinţa a fost închiriată constant, până acum câţiva ani, numai unor grupuri de studenţi, care nu au stat mai mult de o lună, ne-au povestit foştii vecini ai artistului.

„Pentru că nu mai locuieşte în Bucureşti, proprietara casei, Adina Popescu, soţia lui Mihalea m-a împuternicit să colectez eu banii de la chiriaşii de la apartamentul 9. În toţi aceşti ani, de după 1993, niciunul dintre cei care au locuit acolo nu a rezistat mai mult de o lună. Numai eu ţin minte trei rânduri de studenţi de la Politehnică care au venit disperaţi, mi-au plătit şi au zis că ei nu mai pot sta acolo, că aud strigăte şi bocănituri în fiecare miez de noapte!”, mărturişeşte Emilia Petre, una dintre vecine.

Pereţii au stat ani întregi murdari de sânge

O alta vecină susţine că soţia lui Mihalea a făcut în nenumărate rânduri molifte casei, însă a omis altceva.

image

Emilia Petre spune că spiritul rătăcit a lui Mihalea a fugărit toţi chiriaşii din apartamentul în care el a fost ucis

 „Pereţii apartamentului au stat murdari de sânge multă vreme, iar hainele lui Mihalea nu au fost luate din casă, deşi acolo locuiau chiriaşi. Multora le-a fost scârbă să stea şi din cauza asta”, completează Hortensia Radici, femeia care l-a găsit mort pe Mihalea.

A murit la fel ca mama lui 

Tot de la ea am aflat ceea ce ne-au cofirmat şi anchetatorii, un fapt stupefiant, şi anume că artistul a avut o moarte trasă la indigo cu a mamei sale, care a fost ucisă tot în urma unui jaf, şi tot prin strangulare. Femeia care locuieşte acum în apartamentul lui Mihalea, împreună cu fiica ei, este de fapt o prietenă apropiată a Adinei, fosta soţie a lui Mihalea, care deşi a lăsat de înţeles că nu se simte foarte confortabil în această casă, chemând şi ea preotul de câteva ori pentru a o sfinţi, în ultimii doi ani, neagă categoric ca i-ar fi frică. „Nu avem nicio problemă, ne simţim bine în apartamentul ăsta”, ne-a răspuns evaziv tânăra chiriaşa, ascunsă pe jumătate după uşa de la intrare.

 Avea poza criminalului în bibiliotecă

Pentru artistul Lucian Mihalea, ceea ce numim astăzi cazul tragic care-i poartă numele a început în seara zilei de 29 noiembrie 1993. A doua zi, la prima oră, Poliţia a fost alertată de Hortensia Radici că vecinul său zace mort, într-o baltă de sânge. Poliţiştii sosiţi pentru cercetări au găsit lângă pragul uşii un ecuson, iar de la uşă până în holul de la baie, unde se afla cadavrul, au identificat o mulţime de pete de sânge şi urme de luptă între victimă şi asasini.Artistul fusese atacat în holul locuinţei cu un obiect contondent care îi sfărâmase oasele craniului, apoi a fost strangulat cu două cabluri găsite în apartament.

image

Blocul din Drumul Taberei în care a fost ucis artistul

Mărturiile criminalistului Traian Tandin

Şi, mai mult decât atât, întreţinuse relaţii homosexuale. „În urma autopsierii cadavrului, medicul legist Constantin Dragoteanu a constatat că moartea lui Ioan Luchian Mihalea s-a datorat asfixierii mecanice prin strangulare. O altă constatare care a avut un rol însemnat în dirijarea anchetei pe urmele criminalilor a arătat practicarea unor raporturi ano-rectale vechi”, ne-a declarat comisarul criminalist Traian Tandin, cel care a participat la instrumentarea cazului.

Potrivit acestuia, poliţiştii au stabilit mai multe ipoteze în legătură cu mobilul şi autorii crimei. Însă cea mai relevantă era cea a jafului, fiind luat în vedere faptul că apartamentul fusese răscolit, artistului îi dispăruse brăţara de mână, lănţişorul de la gât, o geacă de piele şi electrocasnice. Referitor la autori, s-a deprins ideea că victima îi cunoştea.„Aşa cum au declarat vecinii, Mihalea nu deschidea uşa nici să-l pici cu ceară. Mai mult, avându-se în vedere ţinuta sumară în momentul în care a deschis uşa se putea prespune căci chiar îi aştepta pe indivizi", adaugă Tandin.

image

Mihalea a fost liderul trupei Song Îmbrăcat cu geaca victimei, „Bobiţa Neagră” a recunoscut crima

Într-un final, prin eliminarea succesivă a posibililor criminali a mai rămas o singură persoană-de fapt chiar un chip:un tânăr a cărei poză fusese găsită expusă pe un raft din biblioteca lui Mihalea. Cum familia nu a l-a recunoscut pe individ, s-a trecut la căutarea lui.„Poliţiştii au multiplicat fotografia şi au dat-o din mână în mână în mediile în care acesta putea fi recunoscut-lumea homosexualilor şi cea a jocurilor electronice. Au fost audiaţi 28 de homosexuali din Bucureşti.Iar primul semn că dosarul avea să se apropie de final a venit odată cu audierea unui asistent pensionar de la Spitalul «Gheorghe Marinescu» care i-a îndrumat pe anchetatori către un recepţioner al hotelului Muntenia, iar acesta l-a recunoscut imediat. A spus că nu-i ştie numele, dar că se prezintă cu numele de «Bobiţa Neagră»”, ne-a mai spus criminalistul.

Pe 17 ianuarie 1994 procurorii au aflat că sub această poreclă se ascunde Gavrilă Nelu Florian, în vârstă de 19 ani, care lucra la Întreprinderea Metrorex. Iar în momentul în care a fost săltat de poliţişti era îmbrăcat cu geaca lui Mihalea. În faţa unei astfel de probe, şocante din start, „Bobiţa Neagră” a recunoscut că l-a ucis pe Mihalea, împreună cu cel mai bun prieten al său, Ionel Păun, tot de 19 ani.