Dacă ar fi trăit, Elena Ceauşescu ar fi împlinit astăzi 100 de ani jpeg

Dacă ar fi trăit, Elena Ceauşescu ar fi împlinit astăzi 100 de ani

În timpului dictaturii ceauşiste, pe data de 7 ianuarie,  pe buzele tuturor trebuia să fie aceeaşi urare:"La mulţi ani, mult stimată şi iubită tovarăşă Elena Ceauşescu!". Ziua de naştere a „Tovarăşei academician doctor inginer Elena Ceauşescu”, aşa cum îi plăcea să i se spună, era zi de sărbătoare în România comunistă.

Elena Ceauşescu s-a născut în comuna Petreşti, judeţul Dâmboviţa, pe 7 ianuriae 1916. După ce a absolvit cele patru clase primare, purtând numele de fată, Petrescu, viitoarea primă doamnă a României s-a mutat cu fratele său, Gheorghe Petrescu, la Bucureşti. La 26 de ani devine membră a Partidului Comunist, unde îl cunoaşte pe Nicolae Ceauşescu. În 1945, cei doi se căsătoresc. Ea a ocupat funcţii fără mare semnificaţie în cadrul partidului, însă odată cu ascensiunea soţului ei, ea ajunge să ocupe în 1980 funcţia de prim-viceprim-ministru al Consiliului de Miniştri.

Elena Ceauşescu a absolvit Institutul Politehnic, Facultatea de Chimie Industrială, însă avea un regim special, nefrecventând cursurile obligatorii. În 1967, ea a devenit doctor în chimie cu o teză redactată de alţi savanţi, „Polimerizarea stereospecifică a izoprenului”. În 1974 a devenit membră a Academiei Române, însă imediat după Revoluţie a fost exclusă post-mortem. În 1971 a efectuat împreună cu soţul său o serie de vizite de stat, iar în timpul vieţii a fost de trei ori în Statele Unite ale Americii. În 1978, cei cuplul Ceauşescu este primit la Palatul Buckingham de către Regina Elisabeta a II-a. Profitând de cultul personalităţii al dictatorului Ceauşescu, în jurul Elenei s-au creat numeroase legende şi speculaţii. "Înalta Doamnă a Ţării", aşa cum era numită de către scriitorul Eugen Barbu, a fost judecată şi executată prin împuşcare pe 25 decembrie 1989.