Dacă ar fi trăit, Elena Ceauşescu ar fi împlinit astăzi 100 de ani
În timpului dictaturii ceauşiste, pe data de 7 ianuarie, pe buzele tuturor trebuia să fie aceeaşi urare:"La mulţi ani, mult stimată şi iubită tovarăşă Elena Ceauşescu!". Ziua de naştere a „Tovarăşei academician doctor inginer Elena Ceauşescu”, aşa cum îi plăcea să i se spună, era zi de sărbătoare în România comunistă.
Elena Ceauşescu s-a născut în comuna Petreşti, judeţul Dâmboviţa, pe 7 ianuriae 1916. După ce a absolvit cele patru clase primare, purtând numele de fată, Petrescu, viitoarea primă doamnă a României s-a mutat cu fratele său, Gheorghe Petrescu, la Bucureşti. La 26 de ani devine membră a Partidului Comunist, unde îl cunoaşte pe Nicolae Ceauşescu. În 1945, cei doi se căsătoresc. Ea a ocupat funcţii fără mare semnificaţie în cadrul partidului, însă odată cu ascensiunea soţului ei, ea ajunge să ocupe în 1980 funcţia de prim-viceprim-ministru al Consiliului de Miniştri.
Elena Ceauşescu a absolvit Institutul Politehnic, Facultatea de Chimie Industrială, însă avea un regim special, nefrecventând cursurile obligatorii. În 1967, ea a devenit doctor în chimie cu o teză redactată de alţi savanţi, „Polimerizarea stereospecifică a izoprenului”. În 1974 a devenit membră a Academiei Române, însă imediat după Revoluţie a fost exclusă post-mortem. În 1971 a efectuat împreună cu soţul său o serie de vizite de stat, iar în timpul vieţii a fost de trei ori în Statele Unite ale Americii. În 1978, cei cuplul Ceauşescu este primit la Palatul Buckingham de către Regina Elisabeta a II-a. Profitând de cultul personalităţii al dictatorului Ceauşescu, în jurul Elenei s-au creat numeroase legende şi speculaţii. "Înalta Doamnă a Ţării", aşa cum era numită de către scriitorul Eugen Barbu, a fost judecată şi executată prin împuşcare pe 25 decembrie 1989.