Cea mai cunoscut─â arm─â dacic─â  ÔÇ×R─âni groaznice provocate solda┼úilor romani de c─âtre falces daciceÔÇť  jpeg

Cea mai cunoscut─â arm─â dacic─â. ÔÇ×R─âni groaznice provocate solda┼úilor romani de c─âtre falces daciceÔÇť

O armă faimoasă, probabil cea mai cunoscută în lumea dacică, și de către inamici, era celebrul falx. Denumirea, la fel ca în cazul sicii, este latină, și descrie orice armă sau unealtă curbă cu tăiș pe interior, indiferent de dimensiuni. Cosorul de tăiat vie, de exemplu, o unealtă relativ mică, era numit de către romani falx viticola.

Arma dacic─â provenea probabil din coas─â, devenind ├«ns─â o arm─â redutabil─â, foarte solid─â, cu un v├órf ├«ncovoiat, ╚Öi care, m├ónuit─â de oameni antrena╚Ťi, putea s─â aga╚Ťe scutul roman ╚Öi s─â-l trag─â din m├óna soldatului, sau chiar s─â taie scutul p├ón─â la mijloc, unde se lovea de piesa metalic─â din centru, umbo. Cu pu╚Ťin noroc, cu aceast─â lovitur─â era t─âiat─â sau m─âcar r─ânit─â ╚Öi m├óna soldatului inamic. Fronto (100-169) aminte╚Öte despre ÔÇ×r─ânile groaznice provocate solda╚Ťilor romani de c─âtre falces daciceÔÇŁ.   

Infanterist u╚Öor care tocmai a ucis un legionar roman cu falxul ╚Öi se preg─âte╚Öte s─â ├«i ia armele ╚Öi armura. Scene cu decapit─âri apar pe Column─â de ambele p─âr╚Ťi, probabil regele sau nobilii daci ofereau r─âsplat─â solda╚Ťilor care aduceau capete de-ale inamicilor. ILUSTRA╚ÜIE: C─ât─âlin Dr─âghici

4 Titlu mare Armele dacilor pe stanga Infanterist ușor care tocmai a ucis un legionar roman cu falxul jpg jpeg

Se pare c─â din cauza acestei arme de temut, romanii ╚Öi-au ├«nt─ârit echipamentul ├«nainte de r─âzboiul lui Traian, ranfors├óndu-╚Öi coifurile cu o cruce metalic─â, scuturile cu elemente suplimentare, ╚Öi au preluat de la gladiatori manica din segmente metalice, pe care o purtau pe m├óna cu care m├ónuiau spada din dotare.   

Exist─â dou─â versiuni ale acestei arme ÔÇô una, cu m├óner scurt, pentru o m├ón─â, ╚Öi care putea fi folosit─â ├«n acela╚Öi timp cu scutul, ╚Öi o a doua versiune, cu m├óner de dou─â m├óini. Dac─â prima variant─â putea fi folosit─â de un r─âzboinic greu echipat, a doua necesita m├ónuirea de c─âtre un r─âzboinic mai u╚Öor, care s─â lupte chiar f─âr─â armur─â, fiindc─â m├ónuirea unui falx de dou─â m├óini implica mi╚Öc─âri complexe ╚Öi rapide.   

╚śi lama acestor arme purta simboluri probabil apotropaice. Foarte pu╚Ťine falxuri au fost descoperite p├ón─â acum ├«n arheologie, fa╚Ť─â de alte piese din care s-au g─âsit multe buc─â╚Ťi. Explica╚Ťia dat─â de mult─â vreme a fost c─â arma era folosit─â de solda╚Ťi specializa╚Ťi sau de r─âzboinici care intrau la lupt─â la sacrificiu, scopul lor fiind s─â sparg─â linia inamic─â ╚Öi apoi s─â moar─â eroic.   

Infanterist u╚Öor, ├«narmat cu falx. Arm─â redutabil─â, aceasta putea t─âia scutul roman p├ón─â la piesa metalic─â central─â ÔÇô umbo ÔÇô, dup─â cum se observ─â ╚Öi ├«n ilustra╚Ťie.

8 Titlu mare Razboinicii daci porniti pe lupte Infanterist usor taie cu falxul un scut roman jpg jpeg

Activit─â╚Ťile noastre de reconstituire istoric─â ne-au demonstrat c─â aceast─â variant─â nu este foarte plauzibil─â, linia roman─â, foarte solid─â, neput├ónd fi deranjat─â de atacul chiar a zeci de astfel de r─âzboinici, fiindc─â nu exista posibilitatea efectiv─â de a penetra r├óndurile legionarilor ╚Öi nici m─âcar ale auxiliarilor, care luptau ├«n forma╚Ťiuni str├ónse. Exista ╚Öi realul pericol ca falxul s─â se blocheze ├«n scutul roman, iar ├«n acel moment r─âzboinicul era practic descoperit total ╚Öi ├«╚Öi pierdea via╚Ťa imediat, deloc eroic.   

A doua variant─â, cea mai realist─â, de altfel, este c─â aceste arme au fost ori distruse de romani ╚Öi refolosite ca unelte, ori luate ca trofee ╚Öi duse la Roma sau ├«n alte ora╚Öe ale Imperiului, pentru a ar─âta popula╚Ťiei cu ce avuseser─â de-a face ├«n cumplita campanie dacic─â.  

ÔÇó Cine erau r─âzboinicii ╚Öi comandan╚Ťii daci.
ÔÇó Care erau ╚Öi cum ar─âtau armele ╚Öi echipamentul armatei dacice.
ÔÇó Care le era tactica de lupt─â ╚Öi ce f─âceau cu prada de r─âzboi
ÔÇó De ce credea ├«mp─âratul Iulian c─â dacii erau cei ÔÇ×mai r─âzboinici dec├ót oricare dintre oamenii care au tr─âit c├óndvaÔÇŁ.

Acest text este un fragment din articolul ÔÇ×Armele dacilorÔÇŁ, parte a grupajului publicat ├«n num─ârul 222 al revistei Historia, disponibil ├«n format digital pe paydemic.com


H 222 jpg jpeg