Cele mai devastatoare cutremure din ultimii 20 de ani
Astăzi, un cutremur devastator s-a abătut asupra Japoniei, declanşându-ne şi amintiri despre cutremurele mai vechi care au zguduit zone de pe Terra. Iată o listă a celor mai devastatoare seismuri din ultimii 20 de ani.
Turcia, 1999
Printre cele mai devastatoare cutremure care au afectat Turcia, cel din august 1999 a avut o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter producându-se într-o zonă extremă de populată la ora 3 dimineaţa. Clădirile, construite în marea lor majoritate fără a respecta regulile de securitate, s-au prăbuşit în urma seismului de 40 de secunde. Nici Istanbulul nu a scăpat de seism, fiind aflată la 80 de km de Izmit, locul în care s-a produs cutremurul, numeroase clădiri prăbuşindu-se, iar numărul de supravieţuitori fiind redus.
Un incendiu a izbucnit în urma prăbuşirii unui turn al rafinăriei Tüpraş, focul fiind foarte greu de stăpânit. Mai mult decât atât, cutremurul a declanşat un tsunami cu o înălţime de trei metri pe Marea Marmara, având drept consecinţă în unele locuri prăbuşirea coastei.
Indonezia, 2004
Seism submarin cu o magnitudine de 9 grade pe scara Richter, a avut epicentrul aproape de coasta de nord a insulei Sumatra, provocând o serie de tsunamiuri, fiind considerat al cincilea cel mai puternic cutremur din istorie. Regiunile devastate de către seism au fost:insula Phuket, Thailanda, Aceh (Indonezia), coasta de est a insulei Sri Lanka, zonele de coastă ale satului indian Tamil Nadu, precum şi Somalia, deşi se afla la 4.100 km est de epicentru. Numărul de victime se estimează la peste 150 000. Mai mult decât atât, guvernele se temeau la acea vreme de izbucnirea unor epidemii, precum cele de holeră, dizenterie sau malarie.
Următorul cutremur din Indonezia a avut loc în 2010, având o magnitudine de circa 7, 5 grade pe scara Richter, epicentrul fiind în apropierea insulei Mentawai, în sud-vestul Sumatrei. Cutremurul a fost urmat cu o serie de replici cu magnitudini de circa 5 grade pe scara Richter.
Pakistan, 2005
Pe 8 octombrie 2005, un cutremur de 7, 6 grade pe scara Richter a zguduit circa 20 de secunde partea de sud-vest a Pakistanului. Epicentrul seismului s-a aflat la 1035 km V-SV de Islamabad şi la 320 de km SV de Quetta, fiind resimţit şi în India, şi în Emiratele Arabe Unite. Mai mult de 80 000 de oameni au pierit în urma cutremurului, iar 3 milioane au rămas fără locuinţe.
China, 2008
Cutremurul de 7, 9 grade pe scara Richter a lovit provincial Sichuan pe 12 mai 2008, aproximativ la trei luni înaintea Jocurilor Olimpice din China. A fost considerat cel mai violent seism petrecut în China în ultimii 30 de ani. Peste 80 000 de persoane şi-au pierdut viaţa, 15 milioane au fost evacuate, 5 milioane au rămas fără locuinţe iar pagubele material s-au ridicat la circa 86 de milioane de dolari, televiziunile difuzând imagini cu numeroase clădiri prăbuşite, drumuri surpate, supravieţuitori ieşind de sub dărâmături şi alte imagini dramatice.
Japonia, 2011
În dimineaţa zilei de 11 martie 2011 asistăm la un cutremur cu o magnitudine de circa 8, 7 grade pe acara Richter, cu epicentrul în apropierea coastei de est a provinciei Honshu. Ca efect al seismului, a fost provocat un tsunami cu înălţimea de aproximativ 4 metri. În Tokyo, unda seismică a fost simţită circa 2 minute, provocând şi declanşarea de incendii. Bilanţul provizoriu, de la ora 11:55 arată 22 de persoane decedate.
Este al doilea cutremur din Japonia din ultimile trei zile, un alt seism cu magnitudinea de aproximativ 7, 2 grade pe scara Richter producându-se miercuri.