15 fotografii care au rămas în istorie Povestea din spatele imaginilor jpeg

15 fotografii care au rămas în istorie. Povestea din spatele imaginilor

Posibilitatea de a face fotografii a schimbat modul ├«n care ne amintim de momentele speciale din via╚Ťa noastr─â. Datorit─â lui Joseph Nicephore Niepce, un inventator francez care ├«n anul 1822 pe baza unei descoperiri a lui Johann Heinrich Schultz, a reu╚Öit s─â realizeze o prima fotografie. F─âr─â contribu╚Ťia acestora, ast─âzi nu ne-am mai face ast─âzi fotografii pe care s─â le post─âm pe re╚Ťelele de socializare.

În continuare, v-am pregătit o serie de fotografii marcante din istorie.

1. Prima fotografie din lume

1 Prima fotografie din lume jpg jpeg

Fotografia a fost realizat─â de c─âtre Joseph Nicephore Niepce ╚Öi este prima fotografie din lume. Procesul care a dus la crearea acesteia a durat aproximativ 8 ore, de aceea lumina soarelui este prezent─â pe ambele p─âr╚Ťi ale cl─âdirii.

2. Privind în jos de-a lungul străzii Sacramento

Sacramento jpg jpeg

Fotografia a fost realizat─â ├«n data de 18 aprilie 1906. Este cea mai faimoas─â fotografie care ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â dezastrul produs de seismul care a zguduit California. Celebra fotografie care ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â resemnarea ╚Öi neputin╚Ťa oamenilor ├«n fa╚Ť─â dezastrelor naturale a fost f─âcut─â de Arnold Genthe cu ajutorul unei camere ├«mprumutate.

3. Breaker boys

3 Breaker boys jpg jpeg

Aceast─â fotografie ├«i ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pe copii care lucrau ├«n domeniul exploat─ârii c─ârbunelui. Ace╚Ötia aveau rolul de a separa c─ârbunele de impurit─â╚Ťi. Aceasta era o practic─â comun─â ├«n secolul 19. Fotografia a fost realizat─â de Lewis Hine ├«n 1910.

4. Linșajul lui Thomas Shipp și Abram Smith

4 Linsajul lui Thomas Shipp si Abram Smith jpg jpeg

J. Thomas Shipp ╚Öi Abraham S. Smith erau doi tineri afro-americani pedepsi╚Ťi de mul╚Ťimea furioas─â care a ales s─â-i scoat─â din ├«nchisoare, s─â-i bat─â,iar mai apoi s─â-i sp├ónzure. Ace╚Ötia erau acuza╚Ťi de violul unei fe╚Ťe.

5. Migrant mother

5 Migrant mother jpg jpeg

Fotografia o ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pe Florence Owens Thompson, o femeie de 37 ani, mam─â a 7 copii. Pe chipul femeii se poate observa triste╚Ťea, neputin╚Ťa ╚Öi o durere sufleteasc─â ap─âs─âtoare din pricina s─âr─âciei ├«n care se reg─âse╚Öte. Aceasta s-a l─âsat fotografiat─â cu condi╚Ťia de a primi cele necesare de ale gurii pentru ea ╚Öi cei 7 copii.

6. Hitler în Paris, 1940

6 Hitler in Paris 1940 jpg jpeg

Fotografia ├«l ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pe Hitler al─âturi de arhitectul s─âu ├«n Paris la scurt timp dup─â cucerirea acestuia.

7. Ultimul evreu din Vinnitsa (Ucraina, 1941)

7 Ultimul evreu din Vinnitsa jpg jpeg

Fotografia a fost găsită într-un album personal al unui soldat. În total, în acea regiune au fost uciși 28.000 de evrei.

8. Victoria împotriva Japoniei (New York, 1945)

8 Victoria impotriva Japoniei jpg jpeg

Fotografia ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â bucuria determinat─â de ├«ncheierea celui de al Doilea R─âzboi Mondial. Soldatul extaziat abordeaz─â o asistent─â pe care o s─ârut─â cu patos. Se spune c─â imediat dup─â s─ârut, b─ârbatul a fost p─âlmuit. Fotografia a r─âmas emblema termin─ârii r─âzboiului. 

9. Arborarea steagului sovietic deasupra Reichstag-ului din Berlin

9 Arborarea steagului sovietic deasupra Reichstag jpg jpeg

Solda╚Ťii  Raqymzhan Qoshqarbaev ╚Öi Georgij Bulatov arboreaz─â steagul sovietic deasupra Reichstag-ului ├«n anul 1945. Fotografia a fost realizat─â de Yevgeny Khaldei..

10. Al Doilea Conciliu Vatican

10 Al Doilea Conciliu Vatican jpg jpeg

Aceasta este o fotografie a lui Papa Ioan al 23-lea ├«n timp ce semna documentul ce d─âdea acordul pentru ├«nceperea Conciliului Vatican II. Dup─â moartea acestuia, Papa Paul al 6-lea a schimbat aproape toate principiile dup─â care se ghida acesta.  

11. Dovada mor╚Ťii lui Che Guevara (Bolivia, 1967)

11 Dovada mortii lui Che Guevara jpg jpeg

Dup─â uciderea lui Che Guevara, armata Bolivian─â au f─âcut aceast─â fotografie ca drept dovad─â a mor╚Ťii sale.

12. Uciderea unui soldat din Frontul de Eliberare Na╚Ťional─â

12 Uciderea unui soldat din Frontul de Eliberare jpg jpeg

Fotograful Eddie Adams a realizat aceast─â fotografie,ulterior regret├ónd aceast─â decizie spun├ónd c─â oamenii nu l-au v─âzut pe Nguyen Ngoc Loan ca pe un erou pentru ac╚Ťiunile sale din Vietnam.

13. Amprenta de pe Luna

13 Amprenta de pe Luna jpg jpeg

Pe 20 iulie 1969, Neil Armstrong a p─â╚Öit pentru prima oar─â pe Lun─â, l─âs├ónd  drept dovad─â forma l─âsat─â de ├«nc─âl╚Ť─âmintea purtata de acesta. Lips─â atmosferei ╚Öi a precipita╚Ťiilor fac ca primele urme de pe Lun─â s─â reziste pentru aproximativ un milion de ani. A╚Öa c─â str─âmo╚Öii no╚Ötri vor avea dovezile necesare pentru a spune pove╚Öti despre primii pionieri ai spa╚Ťiului. 

14. Phan Thi Kim Ph├║c (Vietnam, 1972)

14 Phan Thi Kim Phuc jpg jpeg

Fotografia ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â mai mul╚Ťi copii fugind din calea unui atac cu napalm din timpul r─âzboiului din Vietnam. Napalmul este o substan╚Ť─â cu aspect gelatinos ce cauzeaz─â arsuri ╚Öi este folosit la fabricarea bombelor sau arunc─âtoarelor de fl─âc─âri.

15. Pia╚Ťa Tiananmen (China, 1989)

Tienanmen jpg jpeg

Probabil cea mai faimoas─â imagine a revoltei studen╚Ťe╚Öti din China ├«n 1989, aceast─â fotografie prezint─â o singur─â persoan─â care blocheaz─â tancurile care au ap─ârut ├«n Pia╚Ťa . Omul a supravie╚Ťuit, dar la pu╚Ťin timp dup─â, pia╚Ťa a fost p─âtat─â de s├ónge nevinovat.