100 de ani de istorie a rochiei în fotografii jpeg

100 de ani de istorie a rochiei în fotografii

📁 Istoria Modei
Autor: Amalia Grigore

Anii '20 au adus rochiile cu tivuri până la jumătatea gambei. Rochiile de seară au devenit fluide și erau adesea accesorizate cu blană. S-a remarcat stilul flapper care este considerat a fi extrem de sexy.

Violet Romer in flapper dress, LC DIG ggbain 12393 crop jpg jpeg

Rochiile cu decolteuri adânci la spate au marcat perioada anilor '30. Perioadă foarte glam în istoria modei în care au predominat rochiile strălucitoare, anii '30 au făcut celebre rochiile din satin alb sau argintiu.

jean harlow jpg jpeg

Anii '40 nu au reprezentat o perioadă prea bună pentru aceste obiecte vestimentare celebre. Anii '40 au înlocuit rochiile cu practicele costume din două piese. În această perioadă s-au purtat rochiile lungi, cu umerii rotunjiți și care definesc foarte bine talia. S-au purtat rochiile de seară din satin și rochiile tip sirenă.

Fashion Photo 1940 jpg jpeg

Perioada anilor '50 a restabilit supremația rochiilor. Christian Dior (foto jos) reușește prin colecțiile sale să readucă corsetul în prim plan, să sublinieze talia și să pună accent pe șolduri. Colecția New Look este una dintre cele mai cunoscute ale perioadei.

dior jpg jpeg

Anii '60 sunt caracterizați de prețuri accesibile și materiale artificiale. Hainele devin din ce în ce mai largi și mai comode, iar rochiile se transformă în fuste mini.

1960 jpg jpeg

Feminismul este cel care marchează moda anilor '70. Se afirmă stilul disco, iar rochiile sunt lăsate în plan secund în detrimentul pantalonilor și jeanșilor evazați. Materialele folosite erau poliester sau lycra.

1970 jpg jpeg

Anii '80 o aduc în prim plan pe Madonna, fashion icon-ul perioadei. Se face remarcat modelul femeii independente, care se îmbracă punând accent pe cromatică și opulență. Fustele caracteristice perioadei sunt ample, iar toate piesele ținutelor sunt supradimensionate.

80 jpg jpeg

Moda anilor '90 stă sub semnul denimului. Când vine vorba de rochii, perioada anilor '90 aduce rochiile lejere, scurte și, cel mai important, înflorate. De amintit sunt și rochiile furou care s-au purtat în acea perioadă.

2000 jpg jpeg

Anii 2000 vin cu un interes major pentru modă. În ciuda acestui fapt, nu mai există niciun curent major. Toate modelele de rochii au revenit pe rând în trend, fiind reinterpretate și aduse în actualitate atât rochiile furou, cele flapper, din satin sau cele înflorate.