Vladimir Putin a ordonat punerea în alertă ridicată a forţelor nucleare „de descurajare” jpeg

Vladimir Putin a ordonat punerea în alertă ridicată a forţelor nucleare „de descurajare”

📁 Războiul Rece
Autor: Redacția
🗓️ 27 februarie 2022

Preşedintele rus  Vladimir Putin a anunţat duminică într-o apariţie televizată alături de ministrul apărării şi şeful Statului Major că a dispus o stare ridicată de alertă pentru forţele nucleare de „descurajare” ca urmare a „declaraţiilor agresive” ale ţărilor din NATO la adresa ţării sale, după ce acestea au luat măsuri economice neprietenoase.

Responsabilii de rang înalt ai principalelor ţări NATO permit, totodată, declaraţii agresive împotriva ţării noastre, drept pentru care îi ordon ministrului apărării şi şefului Statului Major [al Forţelor Armate Ruse] să transfere forţele nucleare de descurajare ale armatei ruse într-un mod special de îndatorire de luptă”, a spus Putin în declaraţia sa, care a fost citată de statul TASS, relatează The Guardian

Nu este imediat clar ce presupune  această stare de alertă în „modul special de serviciu de luptă”. Putin a avertizat anterior ţările să nu se amestece în invazia sa în curs de desfăşurare, spunând că o asemenea mişcare ar putea atrage „consecinţe pe care nu le-au văzut niciodată”.

Putin a poziţionat rachete antiaeriene şi alte sisteme avansate de rachete în Belarus şi şi-a desfăşurat flota în Marea Neagră într-un efort de a preveni o intervenţie vestică în Ucraina.  

Potrivit agenţiei ruse de stat RIA Novosti, care citează Ministerul rus al Apărării, forţele strategice de disuasiune ale armatei ruse „sunt menite să descurajeze agresiunea împotriva Rusiei şi a aliaţilor săi, dar şi să se opună în luptă agresorului pentru a-l învinge, inclusiv într-un război care ar presupune folosirea armelor nucleare”.

Citește și: 

Cum justifică propaganda rusă invazia URSS în Polonia în 1939?

„Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni” - Iată o lunga listă de exemple istorice care îl contrazic pe purtătorul de cuvânt rus