VIDEO   Catedrala Sagrada Familia va fi sfinţită de Papă jpeg

VIDEO - Catedrala Sagrada Familia va fi sfinţită de Papă

­čôü Curiozit─â┼úile ┼či culisele istoriei
Autor: Andreea Romanovschi, Andreea Romanovschi, Andreea Romanovschi, Andreea Romanovschi

Credincio┼čii vor asista duminic─â la ceremonia care va transforma principala atrac┼úie turistic─â a Barcelonei ├«ntr-un l─âca┼č de cult ├«n care se vor putea ruga 14.000 de oameni. Papa Benedict al XVI-lea va vizita Spania la sf├ór┼čitul acestei s─âpt─âm├óni ┼či va oficia o ceremonie ├«ndelung a┼čteptat─â de credincio┼či.

Catedrala Sagrada Familia (Sf├ónta Familie, ├«n trad.), capodopera arhitectului Antoni Gaudi, va deveni un l─âca┼č de cult catolic ├«n adev─âratul sens al cuv├óntului. La ceremonia de duminic─â, oficiat─â de Papa Benedict al XVI-lea, 800 de interpre┼úi, printre care membrii celor mai importante coruri din Catalonia, vor intona imnuri religioase, relateaz─â agen┼úiile spaniole de pres─â.ÔÇ×Voi avea bucuria de a sfin┼úi incredibilul templu Sagrada Familia, construit de arhitectul de geniu Antoni Gaudi", a declarat Papa Benedict al XVI-lea ├«n urm─â cu dou─â zile. Dup─â ceremonie, credincio┼čii vor putea participa la slujbe ├«n impun─âtoarea catedral─â, care atrage numero┼či vizitatori din ├«ntreaga lume.Mai aproape de divinitate

Evenimentul a┼čteptat la sf├ór┼čitul acestei s─âpt─âm├óni ar putea deschide calea spre beatificarea lui Antoni Gaudi, care a oferit Barcelonei una dintre cele mai spectaculoase arhitecturi, relev─â ÔÇ×The Daily Telegraph".S─âpt─âm├óna trecut─â, reprezentan┼úii Asocia┼úiei pentru beatificarea lui Gaudi au declarat c─â sper─â ca arhitectul de geniu s─â fie trecut ├«n r├óndul ferici┼úilor bisericii catolice la 10 iunie 2016, c├ónd se vor ├«mplini 90 de ani de la moartea acestuia. Asta cu at├ót mai mult cu c├ót unii credincio┼či spun c─â, dup─â ce s-au rugat la el, a ├«nf─âptuit miracole.Un b─ârbat sus┼úine c─â ulcerul de care suferea a disp─ârut ├«n mod miraculos dup─â ce s-a rugat la Gaudi, iar o femeie afirm─â c─â ┼či-a rec─âp─âtat vederea. ├Än cazul ├«n care miracolele vor fi recunoscute de Vatican, Antoni Gaudi va fi primul arhitect luat ├«n considerare pentru beatificare.Omul care a revolu┼úionat arhitectura din Barcelona a fost fascinat ├«nc─â din copil─ârie de formele naturale, iar zoologia, botanica, geologia ┼či anatomia i-au servit drept surse de inspira┼úie.Dac─â primele proiecte ale lui Gaudi din anii 1880 se bazau pe ornamente din c─âr─âmid─â, pl─âci de ceramic─â ┼či domuri, 20 de ani mai t├órziu, acesta ├«┼či dezvolta un stil unic. Parcul G├╝ell din Barcelona este dovada vie a acestui stil, dar ┼či a convingerii lui Gaudi:ÔÇ×Arhitectura nu trebuie s─â renun┼úe la culoare, ci, dimpotriv─â, s-o foloseasc─â pentru a da via┼ú─â formelor ┼či volumelor".Crea┼úii uimitoareOperele arhitectului Antoni Ga┬şudi reprezint─â cele mai importante atrac┼úii turistice din Barcelona. Sute de mii de turi┼čti se ├«nghesuie ├«n fiecare an s─â vizitize Casa Batll├│, Casa Milla, Parcul G├╝ell ┼či Sagrada Familia. Iar solu┼úiile pe care le-a g─âsit pentru problemele de arhitectur─â fascineaz─â at├ót vizitatorii, c├ót ┼či speciali┼čtii ├«n domeniu.

image