Unic ├«n Rom├ónia  O cetate dacic─â, cu locuri de cazare ca acum 2000 de ani, se ridic─â din temelii la Dr─âg─âne┼čti Olt jpeg

Unic ├«n Rom├ónia. O cetate dacic─â, cu locuri de cazare ca acum 2000 de ani, se ridic─â din temelii la Dr─âg─âne┼čti-Olt

­čôü Dacia antic─â
Autor: Mugurel Manea

De c├óteva luni, la marginea ora┼čului Dr─âg─âne┼čti-Olt se lucreaz─â intens la amenajarea unei fortifica┼úii dacice de acum 2.000 de ani. Proiectul trebuia terminat anul trecut, dar, din cauze financiare, totul s-a am├ónat. Noul termen de finalizare a fost fixat pentru vara 2015. Fortifica┼úia e ridicat─â cu material de construc┼úie specific acelor vremuri:p─âm├ónt, lemn, stuf. ├Än mod inedit, vizitatorii se vor putea caza ├«n locuin┼úele spartane ale dacilor.

Ideea de a ridica o fortifica┼úie dacic─â de la firul ierbii apar┼úine profesorului Traian Zorzoliu, directorul Muzeului C├ómpia Boianului din Dr─âg─âne┼čti-Olt. El ├«nsu┼či creator al mai multor muzee ├«n ┼úar─â ┼či nu numai, Zorzoliu ┼či-a propus s─â reamenajeze dava getic─â dintr-o localitate apropiat─â ÔÇô G─âlmezi, comuna Spr├óncenata, scoas─â la iveal─â ├«n urma unor s─âp─âturi arheologice desf─â┼čurate aici ├«ntre anii 1976-1983. Proiectul ar fi trebuit terminat ├«nc─â din septembrie anul trecut, dar, din cauza problemelor financiare, totul a trebuit am├ónat. Lucr─ârile au demarat efectiv ├«n august 2013, apoi au stagnat p├ón─â ├«n prim─âvara acestui an, c├ónd au fost reluate ├«n for┼ú─â. Acum, fortifica┼úia este realizat─â ├«n propor┼úie de aproape 60%. ├Än urm─â cu dou─â s─âpt─âm├óni, Consiliul Jude┼úean Olt a dat un nou imbold proiectului prin aprobarea sumei de 250.000 lei, bani suficien┼úi pentru finalizarea lucr─ârilor ┼či inaugurarea planificat─â pentru vara anului viitor.

ÔÇťVorbim despre un proiect extrem de important, ce se vrea a r─âm├óne peste ani dovada, pentru genera┼úiile de azi ┼či cele viitoare, a modului cum ar─âta via┼úa dacilor liberi de acum 2.000 de ani. De aceea am decis ca, pe parcursul derul─ârii lucr─ârilor, s─â respect─âm toate cercet─ârile ┼či descoperirile arheologice ├«n acest sens astfel ├«nc├ót nimeni s─â nu poat─â spune c─â nu am ┼úinut cont de epoca respectiv─â. Vom reconstitui ├«n incinta acestei fortifica┼úii ├«ntreg spa┼úiul ├«ntins din interiorul unui asemenea loc din acele vremuri:spa┼úii de locuit ┼či de ├«nc─âlzire, un templu pentru venerarea zeilor nelipsit pe atunci, foi┼čoare de alarm─â etc. Am adoptat solu┼úii tehnice moderne ascunse, ce ofer─â durabilitate fiec─ârei construc┼úii ce compune obiectivul, f─âr─â s─â ┼čtirbeasc─â ├«ns─â imaginea epocii ├«n care acestea au existatÔÇŁ, a declarat ini┼úiatorul proiectului, prof. Traian Zorzoliu.

Stadiul lucr─ârilor:60% din cetate este gata

Ca ┼či cum nu ar fi fost suficient─â ideea inedit─â a ridic─ârii unei fortifica┼úii dacice de la zero, ini┼úiatorii proiectului au g─âsit ┼či un loc pe m─âsur─â pentru ca totul s─â prind─â via┼ú─â:un deal la marginea ora┼čului Dr─âg─âne┼čti dinspre Slatina, deal format ┼či el tot de la zero ├«n ultimii 40 de ani cu p─âm├óntul rezultat ├«n urma excav─ârii pentru amenajarea blocurilor de locuit din ora┼č. Cei care, ├«nt├ómpl─âtor, au auzit despre ce se ├«nt├ómpl─â la marginea ora┼čului ┼či vin s─â vad─â cu ochii lor, r─âm├ón perplec┼či ├«n fa┼úa decorului desprins parc─â dintr-o alt─â epoc─â.

La ora actual─â, fortifica┼úia cu pricina ÔÇô sau cetate, cum le place multora s─â spun─â-, a prins deja contur. Aceasta se ridic─â la peste 30 de metri deasupra solului. Zidul de ap─ârare ÔÇô numit ÔÇťpalisad─âÔÇŁ, ├«nconjoar─â dava ┼či este ├«nalt de aproape doi metri, fiind construit din p─âm├ónt ┼či bu┼čteni. Poarta de intrare ┼či cea secundar─â au fost terminate ┼či ele, la fel ┼či mai multe construc┼úii din incint─â. Cele patru turnuri alarm─â sunt ┼či ele gata. Mai este de lucru la Templul Soarelui, ce va amplasat ├«n centrul fortifica┼úiei ÔÇô de┼či, ini┼úial, ar fi trebuit s─â se afle undeva ├«n partea din spate a davei, ├«ns─â, ca m─âsur─â de siguran┼ú─â pentru ca imobilul s─â nu alunece la vale ├«n timp, s-a decis mutarea lui ├«n centrul incintei. De asemenea, mai este de lucru la alte c├óteva locuin┼úe ÔÇô printre care cea a comandantului cet─â┼úii ┼či cea a preotului, dar totul va fi terminat ├«n timp util pentru inaugurarea din vara 2015. ├Än total, vor fi amenajate nu mai pu┼úin de 23 de construc┼úii dacice, construite din p─âm├ónt, lemn ┼či stuf. Pentru stabilitate, zona deluroas─â din preajma cet─â┼úii va fi ├«mp─âdurit─â, la final, cu o specie de arboret folosit─â la men┼úinerea pavimentului c─âii ferate.

image

Cazare spartan─â pentru vizitatori

Inten┼úia ini┼úaitorilor este ca cei care vor veni s─â viziteze cetatea dacic─â de la Dr─âg─âne┼čti-Olt, odat─â finalizat─â, s─â tr─âiasc─â, la propriu, o veritabil─â lec┼úie de istorie.

ÔÇťLucr─ârile de restaurare respect─â toate descoperirile arheologice privind a┼čez─ârile dacice fortificate din C├ómpia Rom├ón─â, ale tehnologiei epocii. Vorbim aici despre o fortifica┼úie cu rol strict de ap─ârare, unde familiile nu locuiau ├«n acela┼či loc cu solda┼úii ÔÇô ├«n acele vremuri. Cetatea va urm─âri ├«ndeplinirea a trei aspecte:s─â fie un <<documentar>>istoric ├«n natur─â ┼či s─â prezinte o lec┼úie de istorie veritabil─â, s─â aib─â un caracter educativ ┼či, nu ├«n ultimul r├ónd, s─â fie ┼či o zon─â de agrementÔÇŁ, precizeaz─â Mihaela Lal─â, restaurator ├«n cadrul Muzeului C├ómpiei Boianului din Dr─âg─âne┼čti-Olt.

├Än imediata apropiere a davei va fi amenajat─â o parcare, dar ┼či spa┼úii de comercializare a suvenirurilor de tot felul, majoritatea de sorginte istoric─â, ce vor avea la baz─â chiar cetatea. ├Än acest sens se inten┼úioneaz─â crearea de rela┼úii comerciale cu firme specializate ├«n asemenea suveniruri, care s─â recreeze imaginea davei de la Dr─âg─âne┼čti-Olt pe c─âni, ce┼čti, brelocuri, tablouri, poze etc.

De men┼úionat c─â vizitatorii vor putea, la cerere, chiar s─â ├«nchirieze locuin┼úele din incinta cet─â┼úii ┼či s─â tr─âiasc─â, astfel, o experien┼ú─â de neuitat ├«n condi┼úiile de trai ale dacilor de acum 2.000 de ani. ├Än acest sens, ei trebuie s─â ┼čtie dinainte c─â vor dormi pe paturi numite ÔÇ×lavi┼úeÔÇŁ, ├«n loc de saltele vor avea la dispozi┼úie piei de animale sau diverse ┼úes─âturi. Vizitatorii ├«┼či vor putea g─âti m├óncare la un cuptor amenajat ├«n interiorul locuin┼úelor sau la vatra str─âmo┼čeasc─â, dar ┼či s─â ├«mbrace straiele dacilor. Din decor nu vor lipsi nici armele:l─âncii, s─âbii ├«ncovoiate la v├órf, pumnale, arcuri ┼č.a. Lucrarea este realizat─â integral cu fonduri de la Consiliul Jude┼úean Olt, costul total fiind estimat la aproape 370.000 lei, din care ultima tran┼č─â a venit acum dou─â s─âpt─âm├óni:250.000 lei.

Continuarea pe adevarul.ro