Unde în Anglia ar fi vrut Hitler să se stabilească? jpeg

Unde în Anglia ar fi vrut Hitler să se stabilească?

BBC anun╚Ťa recent c─â, potrivit unor documente naziste, ├«n cazul ├«n care invazia Angliei ar fi reu╚Öit, Hitler ar fi dorit s─â se stabileasc─â ├«n comitatul Shropshire, undeva ├«n vestul ╚Ť─ârii. Ideea i-a intrigat pe mul╚Ťi, deoarece unul din marile ora╚Öe ale ╚Ť─ârii par a fi, la prima vedere, o op╚Ťiune mult mai potrivit─â.

╚śtirea a pornit de la descoperirea unor h─âr╚Ťi ale teritoriului englez, provenite din arhivele naziste, ├«n care ora╚Öul Bridgnorth era marcat drept o posibil─â loca╚Ťie pentru o viitoare baz─â.

├Äns─â istoricii consider─â c─â Shropshire, acest comitat lini╚Ötit, ar fi fost de fapt o op╚Ťiune bun─â ╚Öi ra╚Ťional aleas─â. Se afl─â ├«n centrul insulei britanice ╚Öi beneficiaz─â de o re╚Ťea de comunica╚Ťii ÔÇô drumuri, canale, c─âi ferate ÔÇô foarte bun─â. De asemenea, s-a vehiculat ╚Öi ideea ÔÇô pu╚Ťin probabil─â ├«ns─â ÔÇô c─â regiunea ar fi fost aleas─â pentru c─â se aseam─ân─â destul de mult cu zona P─âdurii Negre din Germania.

Mai trebuie luat ├«n considerare ╚Öi faptul c─â locul este, din punct de vedere al popula╚Ťiei, destul de izolat. ╚śi dup─â cum aminte╚Öte Roger Moorhouse ├«n History Today, Hitler nu era tocmai genul omului sociabil. Chiar ╚Öi ├«n anii venirii sale la putere, c├ónd ap─ârea ├«n public destul de des, tot d─âdea impresia unui om singuratic, ╚Öi chiar ╚Öi-a construit propriul mit ├«n baza acestei idei:Hitler ╚Öi-a construit imaginea unui om aparte, care prefer─â munca spre binele ╚Ť─ârii ├«n locul vie╚Ťii normale, ├«n compania altora. ├Än timpul r─âzboiului, Goebbels a fost cel mai vizibil om al regimului, vizit├ónd ora╚Öele bombardate de alia╚Ťi ╚Öi ├«ncerc├ónd s─â-╚Öi arate simpatia fa╚Ť─â de popula╚Ťia civil─â.

Hitler ├«╚Öi petrecea bun─â parte a timpului ├«n Prusia de Est, ├«n faimosul centru de comand─â cunoscut sub denumirea de Wolfsschanze  (Ad─âpostul Lupului). Locul se afla ├«n mijlocul unei p─âduri, departe de agita╚Ťia din capital─â, ├«ntr-o regiune izolat─â, dar totu╚Öi nu foarte de departe de centrul puterii. Din acest punct de vedere, locul se aseam─ân─â destul de mult cu Bridgnorth.

400px Wolfsschanze Gierloz Poland 2 jpg jpeg

Foto:Ce-a mai r─âmas din bunc─ârul lui Hitler (Historytoday.com)

Aceast─â nevoie a lui Hitler de a se izola a avut ╚Öi consecin╚Ťe. ├Än ad─âpostul lui din p─âdurile Mazuriei, Hitler era departe de lipsurile poporului german ╚Öi indiferent fa╚Ť─â de consecin╚Ťele bombardamentelor aliate, astfel ├«nc├ót de acolo, r─âzboiul p─ârea a fi nimic altceva dec├ót un joc de strategie.

Izolarea lui Hitler ├«n Prusia de Est ar fi putut fi o mare ╚Öans─â pentru mi╚Öcarea de rezisten╚Ť─â din Germania. De fapt, cei care au complotat ├«mpotriva lui Hitler chiar au ├«ncercat s─â se foloseasc─â de absen╚Ťa lui Hitler din Berlin pentru a acapara puterea ├«n capital─â. Acesta era planul ce a implicat ╚Öi faimoasa tentativ─â de asasinat din 20 iulie 1944 care l-a avut ├«n centru pe Claus von Stauffenberg.  Pe de o parte, acesta a condamnat faptul c─â Hitler se izolase de popor ├«ntr-un bunc─âr, dar pe de alt─â parte a profitat de acest fapt pentru a ├«ncerca s─â-l ucid─â.

http://www.historytoday.com/blog/2012/12/hitlers-british-lairhttp://www.bbc.co.uk/news/uk-england-20592917

http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-20592917