Un sat vechi de 2 000 de ani este ┼úinut ├«n p─âm├ónt de constructorii autostr─âzii Arad Timi┼čoara jpeg

Un sat vechi de 2.000 de ani este ┼úinut ├«n p─âm├ónt de constructorii autostr─âzii Arad-Timi┼čoara

­čôü Dacia antic─â
Autor: Olivia Tulbure

Arheologii din Timi┼čoara, Cluj ┼či Ia┼či au ├«ntrerupt lucr─ârile de desc─ârcare a ultimului sit descoperit ├«n drumul constructorilor autostr─âzii Arad-Timi┼čoara. Motivul este simplu. Lucr─ârile la autostrad─â au fost oprite ┼či, astfel, s-au oprit ┼či finan┼ú─ârile pentru munca arheologilor.

Lucr─ârile derulate pe al ┼čaptelea sit, dintre cele 14 descoperite ├«n zona ├«n care se lucreaz─â la autostrada din Vest, au fost suspendate aproape de final. Timpul de care arheologii mai aveau nevoie pentru a reu┼či s─â descopere toate buc─â┼úile de istorie de acolo nu dep─â┼čea trei s─âpt─âm├óni.

├Än cazul ├«n care arheologii ├«ncearc─â extragerea obiectelor descoperite ├«n sit, acum dup─â ce lucr─ârile au fost oprite, ace┼čtia risc─â dosar penal. Astfel, p├ón─â la reluarea lucr─ârilor la autostrad─â ┼či p├ón─â c├ónd finan┼ú─ârile vor fi reluate, istoria de mii de ani a Banatului va r─âm├óne blocat─â ├«n ┼čantierul de pe autostrada Arad-Timi┼čoara.Cu toate acestea, obiectele din epoca bronzului, din perioada dacic─â, din perioada roman─â t├órzie, sau chiar din Evul Mediu peste care au dat muzeografii vor r─âm├óne exact unde au fost descoperite. ÔÇ×Este una dintre cele mai importante cercet─âri at├ót din punct de vedere ┼čtiin┼úific c├ót ┼či din punctul de vedere al obiectelor recuperate care vor constitui obiecte de referin┼ú─â ├«n viitoarele expozi┼úii de la Muzeul Banatului. Eram dispera┼úi s─â salv─âm complexele distruse, dar pentru asta e nevoie de foarte multe", a spus dr. Alexandru Szentmiklosi, ┼čeful sec┼úiei de arheologie din cadrul Muzeului Banatului.

image

Cum i-a convins Berceanu pe constructori s─â nu opreasc─â lucr─ârile la autostrada Vestului: i-a f─âcut din vorbe

Străinii care construiesc autostrada Vestului au oprit lucrările. În birourile de la minister încă se aud buldozerele

CLICK PE POZ─é PENTRU GALERIE FOTOCe mai st─â ascuns sub ┼čantierul autostr─âziiAutostrada Arad-Timi┼čoara este man─â cereasc─â pentru arheologii, muzeografii ┼či istoricii rom├óni. Ace┼čtia profit─â c├ónd pot de amploarea luc─ârilor de la viitoarea autostrad─â pentru a face noi descoperiri istorice. ├Än ultimele luni, s-au descoperit peste 200 de locuin┼úe, ┼čan┼úuri de fortifica┼úie, cimitire ┼či numeroase obiecte.

image

"Sunt situri care dateaz─â din Epoca Bronzului-ultima jum─âtate a Mileniului ├«nainte de Christos, a┼čez─âri din prima v├órst─â a fierului (600 ├«nainte de Christos), a┼čez─âri Sarmatice din secolul III. Toate acestea aduc dovezi noi despre epoca bronzului ┼či epoca fierului din Banat", a declarat Florin Dra┼čovan, coordonatorul lucr─ârilor.

Sunt ┼čapte situri pe tronsonul Arad-Timi┼čoara unde lucreaz─â 20 de arheologi de la muzeele din Timi┼čoara, Arad, Re┼či┼úa, Mangalia ┼či Cluj. ÔÇ×Una din cele mai fascinante descoperiri este valul roman, o construc┼úie megalitic─â care se ├«ntindea din zona V├ór┼če┼ú p├ón─â la Budapesta. Acesta a fost grani┼úa imperiului", a mai spus Dra┼čovan.

image

Au descoperit mormânte de iliri

Arheologii care lucreaz─â ├«n apropiere de Giarmata au descoperi ┼či un morm├ónt ilir, din secolul VI ├«nainte de Christos. Ace┼čtia au scos la iveal─â o can─â mortuar─â ├«n care se ├«ngropa cenu┼ča defunc┼úilor care erau ar┼či. ÔÇ×Profit─âm din plin de o astfel de circumstan┼ú─â, autostrada este cea mai mare lucrare din Banat, iar desc─ârcarea este uria┼č─â. Este o foarte bun─â oportunitate pentru noi. Altfel nu ar fi fost posibile s─âp─âturi pe o astfel de suprafa┼ú─â enorm─â", a afirmat Dan Leopold Ciobotaru, directorul Muzeului Banatul.

Arheologii sunt ajuta┼úi de peste 20 de studen┼úi la facult─â┼úile de istorie din Timi┼čoara, Arad, Alba-Iulia ┼či Cluj. Cu to┼úii au semnat contracte cu firma care se ocup─â de construirea autostr─âzii. ÔÇ×Totul se desf─â┼čuar─â ├«ntr-un cadru legal. Din cele ┼čapte situri la care se lucreaz─â acum, patru apar┼úin celor de la Arad ┼či trei de Timi┼čoara", a mai spus Ciobotaru.

Br─â┼ú─âri de argint, m─ârgele, ceramic─â ┼či arme 

Printre obiectele descoperite se afl─â br─â┼ú─âri de argint, m─ârgele de sticl─â, piese de armament, cu┼úita┼če, ceramice, unele de os, fier ┼či podoabe. O parte din obiecte au fost transportate la Muzeul Banatului, iar o alt─â parte au ajuns la Arad.Ungurii ne umilesc├Än ceea prive┼čte continuarea autostr─âzii, rom├ónii ar putea lua exemplu de la vecinii maghiari care de la vorb─â au trecut ┼či la fapt─â. Re┼úeau de autostr─âzi este extins─â ├«n Ungaria p├ón─â la grani┼úa cu Rom├ónia. Proiectele lor au ├«nsemnat ┼či realizarea unor filme scurte ├«n care este prezentat traseul autostr─âzii spre localitatea Mako, situat─â la trei kilometri de grani┼úa cu Rom├ónia.

Urm─âre┼čte mai jos video cu proiectul autostr─âzii Szeged-Mako.