Un pui de mamut perfect conservat dezvaluie unul din secretele supravietuirii speciei umane jpeg

Un pui de mamut perfect conservat dezvaluie unul din secretele supravietuirii speciei umane

📁 Călătorii în istorie
Autor: Redacția
🗓️ 5 aprilie 2012

Un pui de mamut lanos, impecabil conservat, a fost descoperit in Siberia. Gheata a pastrat intacta blana aurie a puiului, botezat Yuka.

Daniel Fisher, profesor la Universitatea din Michigan, spune ca a cercetat trupul animalului si a aflat cauza mortii acestuia:mamutul fusese atacat de un leu, dar si de oameni, fapt indicat de ranile gasite pe trupul sau.

Chiar daca este nevoie de mai multe analize care sa confirme aceasta ipoteza, mamutul mumificat ar putea fi prima dovada a interactiunii dintre aceasta specie si oamenii primitivi.

Intra intr-un tur VIDEO la Antipa si vezi o lume disparuta! Uite ce spectaculos arata Muzeul dupa modernizare

Yuka avea aproximativ doi ani si jumatate cand a murit, acum mai bine de 10.000 de ani. Oamenii de stiinta care il studiaza sunt incantati de aceasta descoperire, pentru ca gheata a conservat nu doar carcasa animalului, ci si pielea, organele interne si blana, care avea o frumoasa culoare aurie.

Este pentru prima data cand cercetatorii au dovada clara ca mamutii lanosi aveau blana deschisa la culoare, ipoteza lansata in anul 2006, in urma unei analize ADN.

Mai mult, ranile care sugereaza ca puiul a fost vanat de lei si de oameni ar putea fi dovada existentei unei practici, prin care stramosii nostri furau prada prinsa de lei, crede Fisher.

Metoda este inca valabila in tribul Dorobo, din Kenya:oamenii asteapta ca lei sa ucida sau sa raneasca grav prada, apoi intervin si ii alunga, ca sa le fure hrana.

Cazul micutului mamut Yuka va fi prezentat in cadrul unui documentar BBC “Mamutii lanosi:secretele ghetii” (Woolly Mammoth:Secrets from the Ice),  care va fi difuzat pe 4 aprilie si apoi preluat de Discovery Channel.

sursa:gandul.info