image

Un portret al lui Horea, dintr-o colecţie privată, expus în premieră la Brukenthal

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: C. S.
🗓️ 29 noiembrie 2023

Un portret care-l reprezintă pe Horea, pictat în secolul al XIX-lea, dintr-o colecţie privată, va fi expus în premieră la Muzeul Naţional Brukenthal, unde a fost adus spre restaurare de către instituţia muzeală.

"Cu prilejul Zilei Naţionale a României va fi expusă în Galeria de Artă Românească a Muzeului Naţional Brukenthal lucrarea realizată de IOAN CONSTANDE/COSTANDE (n. 9 decembrie 1819, Răhău, Sebeş, jud. Alba - d. 1879, Sibiu) intitulată HOREA. Lucrarea provine dintr-o colecţie privată din Bucureşti şi a fost adusă la Muzeul Naţional Brukenthal pentru restaurare. În ultima vreme lucrarea şi-a recăpătat frumuseţea de la început şi cu acest prilej va fi expusă temporar, în premieră, în expoziţia noastră, în perioada 29.11.2023-1.04.2024", menţionează Muzeul Naţional Brukenthal.

Răscoala din 1784 a avut un mare ecou în Europa, lucru confirmat şi prin numărul mare de stampe cu chipurile lui Horea, Cloşca şi Crişan care au circulat în Europa Centrală.

"În secolul XIX, datorită mişcării de emancipare a românilor din Transilvania, apare un nou val în care personalităţile marcante din istoria acestui ţinut sunt pictate sau se realizează numeroase gravuri la Sibiu sau Budapesta. În această perioadă, unul dintre cei mai valoroşi artişti transilvăneni care realizează diferite gravuri cu Horea, Cloşca, Crişan, Avram Iancu, Gheorghe Bariţiu ş.a. este pictorul Ioan Constande sau Costande", mai precizează menţionează Muzeul Naţional Brukenthal.

Născut în apropierea Sebeşului, la Răhău, acesta a studiat între anii 1834-1843 la Academiile de Arte Frumoase din Budapesta şi Viena.

Mai multe pentru tine...