Un fost medic de la Auschwitz va fi adus în fața justiției jpeg

Un fost medic de la Auschwitz va fi adus în fața justiției

📁 Holocaust
Autor: Redacția
🗓️ 18 ianuarie 2016

Un fost doctor de la Auschwitz, în vârstă de 95 de ani, va fi judecat pentru complicitate la crimă în cadrul unui proces ce începe luna viitoare, au anunțat autoritățile germane. 

Hubert Zafke a lucrat ca infirmier la Auschwitz în perioada 15 august 1944 – 14 septembrie 1945, când au sosit în lagăr 14 trenuri cu prizonieri-printre ei, și Anne Frank, adolescenta care a lăsat în urmă un jurnal ajuns faimos. 

Procesul său urmează să înceapă pe 29 februarie. Procurorii au declarat că Zafke era „conștient de scopul lagărului Birkenau ca lagăr de exterminare”, precum și de structura acestuia. Astfel, el a sprijinit organizarea lagărului și prin asta a jucat un rol în exterminarea prizonierilor. De aceea, procurorii îl acuză pe Zafke de complicitate la uciderea a cel puțin 3681 de persoane. 

Procesul va avea loc în orașul Neubrandenburg, după ce o curte de apel a anulat o decizie anterioară potrivit căreia acuzatul, în vârstă de 95 de ani, nu putea fi judecat. Cu toate acestea, curtea a recunoscut că Zafke are „deficiențe cognitive și capacități fizice reduse” și a cerut ca audierile să se deruleze cu pauze dese, iar acuzatului să-i fie acordate îngrijirile medicale necesare.

Potrivit presei germane, Hubert Zafke suferă de demență.

Procesul se va desfășura pe parcursul lunii martie, dar derularea sa va fi determinată de starea de sănătate a acuzatului. 

În prezent, în Germania se deruleaza alte 12 anchete împotriva unor foști ofițeri SS suspectați de crime de război.