Un arheolog israelian a descoperit locul în care Richard Inimă de Leu l a învins pe Saladin jpeg

Un arheolog israelian a descoperit locul în care Richard Inimă de Leu l-a învins pe Saladin

📁 Istoria Cruciadelor
Autor: Redacția
🗓️ 25 august 2020

Un arheolog israelian a descoperit locul în care s-a desfășurat una dintre cele mai importante lupte din cadrul celei de-a Treia Cruciade, Bătălia de la Arsuf, în care regele Richard I al Angliei, supranumit Inimă de Leu, a învins armata musulmană condusă de Saladin.

Istoricii au încercat mult timp să identifice locul exact unde s-a purtat această bătălie, despre care se știa că s-a produs undeva la nord de orașul modern Tel Aviv. În cadrul unui nou studiu, arheologul și istoricul Rafael Lewis, cercetător la Institutul de Arheologie Zinman din cadrul Universității din Haifa, afirmă că a descoperit locația confruntării ce a avut loc la 7 septembrie 1191. 

Izvoarele scrise precizează că Bătălia de la Arsuf a avut loc în apropierea unei păduri de stejari, care nu mai există în prezent. După ce a consultat textele istorice, hărți și fotografii aeriene, Lewis a estimat unde s-ar fi aflat liziera pădurii și unde a avut loc încleștarea dintre creștini și sarazini.

Cu ajutorul unui detector de metale, Rafael Lewis a descoperit în apropierea satului Arsuf o placă de fier, care provine probabil de la o cască medievală, obiecte de harnașament din fier și un cui de potcoavă de tipul celor folosite în Anglia și Franța în secolele XII - XIII. De asemenea, Lewis a descoperit două vârfuri de săgeată.

Cruciații nu s-au putut bucura prea mult de această victorie, deși au câștigat Bătălia de la Arsuf, în cele din urmă au pierdut războiul, musulmanii reușind să-și mențină dominația asupra Țării Sfinte.

„Din nefericire pentru cruciați, chiar dacă au câștigat Bătălia de la Arsuf, victoria nu a fost una suficient de decisivă. Forțele musulmane nu au fost complet distruse și au continuat să-i hărțuiască pe cruciați timp de un an. Cea de-a Treia Cruciadă s-a încheiat cu un tratat prin care regele Richard Inimă de Leu și oamenii săi au putut intra în Ierusalim, în pelerinaj, dar nu l-au capturat”, a explicat Lewis, citat de Agerpres

image

În cea de-a Treia Cruciadă (1189 - 1192), Richard Inimă de Leu și alți nobili creștini au avut ca obiectiv recucerirea Ierusalimului din mâinile sultanului Saladin (numele dat de occidentali sultanului Salah al-Din ibn Ayyub), care reușise să unească lumea musulmană prin capturarea Orașului Sfânt de la creștini. După ce fortăreața de coastă Acra a fost cucerită de creștini, Richard a hotărât să mărșăluiască spre Jaffa, pentru a captura și acest port și a-și asigura provizii și posibile întăriri pentru asediul Ierusalimului. Timp de 17 zile, trupele lui Richard au mărșăluit de-a lungul coastei, până au ajuns la Arsuf, unde îi aștepta armata lui Saladin.

Ambele părți au sperat că această încleștare va fi decisivă. După trei șarje de cavalerie, cruciații au reușit să învingă, dar trupele sarazine nu au fost spulberate, o mare parte din soldații lui Saladin reușind să se retragă.