Un arheolog israelian a descoperit locul în care Richard Inimă de Leu l a învins pe Saladin jpeg

Un arheolog israelian a descoperit locul în care Richard Inimă de Leu l-a învins pe Saladin

­čôü Istoria Cruciadelor
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 25 august 2020

Un arheolog israelian a descoperit locul în care s-a desfășurat una dintre cele mai importante lupte din cadrul celei de-a Treia Cruciade, Bătălia de la Arsuf, în care regele Richard I al Angliei, supranumit Inimă de Leu, a învins armata musulmană condusă de Saladin.

Istoricii au ├«ncercat mult timp s─â identifice locul exact unde s-a purtat aceast─â b─ât─âlie, despre care se ╚Ötia c─â s-a produs undeva la nord de ora╚Öul modern Tel Aviv. ├Än cadrul unui nou studiu, arheologul ╚Öi istoricul Rafael Lewis, cercet─âtor la Institutul de Arheologie Zinman din cadrul Universit─â╚Ťii din Haifa, afirm─â c─â a descoperit loca╚Ťia confrunt─ârii ce a avut loc la 7 septembrie 1191. 

Izvoarele scrise precizeaz─â c─â B─ât─âlia de la Arsuf a avut loc ├«n apropierea unei p─âduri de stejari, care nu mai exist─â ├«n prezent. Dup─â ce a consultat textele istorice, h─âr╚Ťi ╚Öi fotografii aeriene, Lewis a estimat unde s-ar fi aflat liziera p─âdurii ╚Öi unde a avut loc ├«ncle╚Ötarea dintre cre╚Ötini ╚Öi sarazini.

Cu ajutorul unui detector de metale, Rafael Lewis a descoperit ├«n apropierea satului Arsuf o plac─â de fier, care provine probabil de la o casc─â medieval─â, obiecte de harna╚Öament din fier ╚Öi un cui de potcoav─â de tipul celor folosite ├«n Anglia ╚Öi Fran╚Ťa ├«n secolele XII - XIII. De asemenea, Lewis a descoperit dou─â v├órfuri de s─âgeat─â.

Crucia╚Ťii nu s-au putut bucura prea mult de aceast─â victorie, de╚Öi au c├ó╚Ötigat B─ât─âlia de la Arsuf, ├«n cele din urm─â au pierdut r─âzboiul, musulmanii reu╚Öind s─â-╚Öi men╚Ťin─â domina╚Ťia asupra ╚Ü─ârii Sfinte.

ÔÇ×Din nefericire pentru crucia╚Ťi, chiar dac─â au c├ó╚Ötigat B─ât─âlia de la Arsuf, victoria nu a fost una suficient de decisiv─â. For╚Ťele musulmane nu au fost complet distruse ╚Öi au continuat s─â-i h─âr╚Ťuiasc─â pe crucia╚Ťi timp de un an. Cea de-a Treia Cruciad─â s-a ├«ncheiat cu un tratat prin care regele Richard Inim─â de Leu ╚Öi oamenii s─âi au putut intra ├«n Ierusalim, ├«n pelerinaj, dar nu l-au capturatÔÇŁ, a explicat Lewis, citat de Agerpres

image

├Än cea de-a Treia Cruciad─â (1189 - 1192), Richard Inim─â de Leu ╚Öi al╚Ťi nobili cre╚Ötini au avut ca obiectiv recucerirea Ierusalimului din m├óinile sultanului Saladin (numele dat de occidentali sultanului Salah al-Din ibn Ayyub), care reu╚Öise s─â uneasc─â lumea musulman─â prin capturarea Ora╚Öului Sf├ónt de la cre╚Ötini. Dup─â ce fort─ârea╚Ťa de coast─â Acra a fost cucerit─â de cre╚Ötini, Richard a hot─âr├ót s─â m─âr╚Ö─âluiasc─â spre Jaffa, pentru a captura ╚Öi acest port ╚Öi a-╚Öi asigura provizii ╚Öi posibile ├«nt─âriri pentru asediul Ierusalimului. Timp de 17 zile, trupele lui Richard au m─âr╚Ö─âluit de-a lungul coastei, p├ón─â au ajuns la Arsuf, unde ├«i a╚Ötepta armata lui Saladin.

Ambele p─âr╚Ťi au sperat c─â aceast─â ├«ncle╚Ötare va fi decisiv─â. Dup─â trei ╚Öarje de cavalerie, crucia╚Ťii au reu╚Öit s─â ├«nving─â, dar trupele sarazine nu au fost spulberate, o mare parte din solda╚Ťii lui Saladin reu╚Öind s─â se retrag─â.