Ultima răsuflare a lui Thomas Edison este la urmaşii lui Ford jpeg

Ultima răsuflare a lui Thomas Edison este la urmaşii lui Ford

Atunci când inventatorul şi, în egală măsură, farsorul Thomas Edison a murit, în anul 1931, bunul său prieten, milionarul Henry Ford, a colectat într-o sticlă pusă la gura muribundului, ultima răsuflare pe care a dat-o Edison.

Sticla a fost sigilată şi păstrată nedesfăcută până în ziua de astăzi şi nu este de vânzare. Se pare că urmaşii lui Ford au fost momiţi cu suma de 20 milioane de dolari, ofertă venită recent din partea unui miliardar. Aceştia au refuzat banii considerând ciudatul obiect, un bun de mare preţ al familiei.

Invențiile care l-au făcut celebru le Edison

În 1872 inventează și experimentează sistemul telegrafic duplex prin care se transmit simultan, pe același fir, două telegrame în sensuri contrare.În anul 1877 inventează fonograful, primul aparat de înregistrat sunete și totodată de redare a lor.În anul 1878 perfecționează telefonul lui Alexander Graham Bell (amplifică vocea cu ajutorul curenților de inducție) și, folosind microfonul inventat de Hughes, brevetează telefonul cu bobină de inducție și microfon cu cărbune, căruia îi adaugă apoi soneria electrică de apel.În anul 1879 inventează becul cu incandescență. iar în anul 1880 realizează prima distribuție de energie electrică instalând o centrală electrică pe pachebotul transatlantic Columbia, care a devenit astfel prima navă iluminată electric.În anul 1880 propune un proiect pentru folosirea tracțiunii electrice pe calea ferată.În ziua de 4 septembrie 1882 la New York, Thomas Alva Edison punea în funcțiune prima centrală electrică care alimentează clădirile unui oraș.În anul 1883 descoperă efectul care îi poartă numele, efectul Edison, care se referă la emisia de electroni de către metalele încălzite, cunoscut ca fenomenul de emisie termoelectrică. Descoperă acest fenomen întâmplător:introducând într-un bec cu incandescență o mică placă metalică observă că un galvanometru din circuit indică trecerea unui curent electric dacă placa era legată la polul pozitiv al sursei de alimentare și rămanea la zero dacă placa era legată la polul negativ al sursei de alimentare. Nu a acordat întâmplării vreo importanță pe moment, dar l-a notat totuși. Fenomenul a fost studiat și dezvoltat ulterior de fizicianul John Ambrose Fleming, punându-se astfel bazele electronicii .În anul 1892 inventeză un aparat de luat vederi pentru obiecte sau oameni în mișcare, care folosea o bandă de celuloid de 35 mm cu perforații pe margine. Primele încercări, efectuate în laborator, au fost executate în ritmul de 15 imagini pe secundă, cadență care, pe moment, nu au dat rezultate satisfăcătoare.În anul 1894 inventează kinetoscopul, primul aparat care putea reda imagini în mișcare, cu o frecvență de 45 de imagini pe secundă, dar acest aparat permitea vizionarea filmului doar de o singură persoană. Aparatul folosea benzi de film perforate pe margini, unde imaginile luminate prin transparență puteau fi urmărite printr-o lentilă. Primul spectacol public a avut loc într-o sală de pe Broadway, după care aparatul a fost construit în serie și comercializat.În anul 1912 realizează un prototip de cinematograf sonor, combinând cinematograful propriu-zis cu fonograful. Rezultatele au fost mai mult spectaculoase decât satisfăcătoare.În anul 1914 perfecționează acumulatorul alcalin cu plăci de fier și de nichel introduse în soluție apoasă de hidroxid de potasiu sau de sodiu ca electrolit, inventat de germanul Jungner în 1901.