Top 5 cele mai ingenioase farse din istorie jpeg

Top 5 cele mai ingenioase farse din istorie

­čôü Curiozit─â┼úile ┼či culisele istoriei
Autor: Iulian Ioncea
­čŚô´ŞĆ 3 aprilie 2011

Farsele au făcut tot timpul parte de istorie, indiferent dacă vorbim despre Grecia Antică sau despre zilele noastre. Discoverya întocmit un top al celor mai interesante farse din istoria omenirii.

Calul Troian

Legenda spune c─â grecii, ├«ntr-un r─âzboi de lung─â durat─â ├«mpotriva locuitorilor din Troia, au construit un cal gigant ┼či l-au oferit troienilor ├«n semn de pace. Dup─â ce ace┼čtia au introdus calul ├«n cetate, din acesta a ie┼čit o armat─â de greci care a cucerit Troia. Expresia ÔÇ×calul troian" este folosit─â, ├«n continuare, de foarte multe ori, la modul figurativ, dar atacul grecilor r─âm├óne ├«n istorie ca una dintre cele mai mari farse.

Difuzarea la radio a romanului ÔÇ×R─âzboiul lumilor"

Romanul SF al lui H. G. Wells prezint─â ├«ncercarea mar┼úienilor de a coloniza p─âm├óntul ┼čia fost citit ├«n direct ├«n noaptea de Halloween, ├«n anul 1938, la radio. Moderatorul Orson Welles a difuzat un ÔÇ×jurnal de urgen┼ú─â" ├«n care a citit cartea prezent├ónd evenimentele ca pe ni┼čte fapte reale, iar oamenii care ascultau adaptarea radiofonic─â a textului au crezut c─â P─âm├óntul este invadat de c─âtre extratere┼čtri.

Welles a spus apoi c─â nu s-a g├óndit niciun moment c─â acea ┼čtire va crea at├ót de mare isterie ├«n r├óndul lumii.

Omul din Piltdown

Charles Dawson ┼či Arthur Smith Woodward au pretins c─â au descoperit, ├«n anul 1912, r─âm─â┼či┼úlele fosilizate ale celei mai timpurii fiin┼úe humanoide. Cei doi au anun┼úat c─â fragmentele au fost g─âsite ├«n Anglia ┼či au ├«ncercat s─â reconstruiasc─â craniul fiin┼úei, denumit ÔÇ×Omul din Piltdown". A fost nevoie de peste 40 de ani pentru ca oamenii de ┼čtiin┼ú─â s─â-┼či dea seama c─â au fost p─âc─âli┼úi, deoarece Dawson ┼či Woodward au combinat, de fapt, un craniu de om ┼či un maxilar de urangutan.

image

Submarinul U-505

├Än mijlocul Celui de-al Doilea R─âzboi Mondial, mai exact la 4 iunie 1944, armata Statelor Unite a reu┼čit s─â captureze un submarin german, denumit U-505. ├Än ├«ncercarea lor de a-i ├«nvingepe nem┼úi, americanii au decis s─â p─âstreze submarinul ┼či echipajul, pentru a se putea folosi de tehnica nem┼úeasc─â. Submarinul a fost remorcat la Bermuda, iar cei 58 de solda┼úi nazi┼čti au fost izola┼úi.

Oficialii germani i-au considerat mor┼úi pe membrii echipajului, dar ace┼čtia au fost elibera┼úi la sf├ór┼čitul r─âzboiului.

Povestea băiatului pierdut în balon

Un balon gigant a fost lansat deasupra Statelor Unite, zbur├ónd la o altitudine de 2.300 de metri, iar o familie ├«ngrijorat─â a explicat c─â b─âie┼úelul lor este ├«n balon. La trei zile dup─â aceast─â ├«nt├ómplare, postul CNN a anun┼úat c─â totul a fost o fars─â, pus─â la cale de c─âtre un cuplu de actori. B─âiatul se afla de fapt ├«n casa p─ârin┼úilor, ace┼čtia preciz├ónd c─â ├«nt├ómplarea a fost doar o fars─â.