image

''Ţinutul Buzăului'' a primit oficial titlul de Geoparc Internaţional UNESCO

📁 Patrimoniu
🗓️ 21 aprilie 2022

''Ţinutul Buzăului'' a primit joi, în mod oficial, titlul de Geoparc Internaţional UNESCO, fiind recunoscut drept teritoriu cu valori naturale şi culturale de importanţă globală, relatează agerpres.ro.

"Ţinutul Buzăului" a devenit astfel al doilea geoparc din România inclus în Reţeaua Internaţională a Geoparcurilor (GGN), după "Ţara Haţegului".

Ceremonia a avut loc în cadrul unui eveniment online, la care au participat, printre alţii, şi reprezentanţi ai altor şapte geoparcuri din Brazilia, Finlanda, Germania, Grecia, Luxemburg şi Suedia, acreditate alături de cel din judeţul Buzău.

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a declarat că acest titlu încununează o muncă de un deceniu şi va aduce beneficii întregii comunităţi locale şi nu numai, menţionând că este " cel mai important eveniment din ultimii 30 de ani" .

"Este o muncă de zece ani şi mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în acest proiect. Suntem conştienţi şi responsabili că mai avem mult de lucru împreună. Felicitări celorlalte şapte geoparcuri care au intrat azi în marea familie a geoparcurilor", a declarat Petre Emanoil Neagu.

Teritoriul rural din zona submontană a judeţului Buzău inclus în acest geoparc se întinde pe o suprafaţă de peste 1.000 de kilometri pătraţi şi are o populaţie de peste 40.000 de locuitori care trăiesc în 18 comune.

Vulcanii noroioşi, domurile de sare, focurile vii, trovanţii de la Ulmet, aşezările rupestre şi chihlimbarul de la Colţi sunt printre cele mai renumite atracţii ale acestei regiuni.

Potrivit autorităţilor locale, statutul de Geoparc Internaţional UNESCO atestă teritoriul respectiv ca fiind o zonă în care se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea educaţională, economică şi socio-culturală a comunităţilor, în consens cu protejarea şi dezvoltarea mediului înconjurător.

Ţinutul Buzăului va beneficia de promovarea UNESCO şi prin Reţeaua Europeană şi Globală a Geoparcurilor, iar noul statut va atrage turişti şi va avea potenţial pentru a convinge antreprenori să investească în turismul alternativ, în agroturism, turism cultural ori de aventură.

De asemenea, acest statut va atrage după sine finanţări şi investiţii în multe alte domenii de activitate, fiind o ocazie de renaştere economică şi socială a acestui teritoriu.

Lista geoparcurilor UNESCO este compusă din 177 teritorii din 46 de ţări, ale căror situri şi peisaje de valoare internaţională sunt administrate printr-o abordare integrată, ce cuprinde dezvoltarea turistică, educaţia şi conservarea patrimoniului natural şi cultural.