Tabloul Mona Lisa e un posibil cod al lui da Vinci jpeg

Tabloul Mona Lisa e un posibil cod al lui da Vinci

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Adina Blaj
🗓️ 13 decembrie 2010

Istoricii artei continuă să cerceteze misterul care planează asupra capodoperei renascentiste a pictorului Leonardo Da Vinci, care datează de peste 500 de ani, cunoscută sub numele de Mona Lisa. Dincolo de identitatea necunoscută a femeii, criticii cred că pictorul a ascuns intenţionat mai multe semne. Ei cred însă că au descoperit, de curând, o parte dintre acestea, exact în ochiul Mona Lisei.

Plecând de la această idee, scriitorul Dan Brown a scos pe piaţă cartea "Codul lui Da Vinci", care a devenit bestseller. Succesul manuscrisului a condus şi la regizarea filmului cu acelaşi nume, avându-l ca personaj principal pe actorul american Tom Hanks, informează Daily Mail.

Silvano Vinceti, preşedintele Comitetului Naţional pentru Patrimoniu Cultural din Italia, care se ocupă de acest caz, susţine că totul a plecat de la o descoperire într-o carte veche de 50 de ani. În volumul respectiv se face referire la o serie de simboluri care s-ar regăsi în ochii Mona Lisei. Cercetările efectuate până în prezent au scos la iveală mai multe litere şi cifre, care pot fi observate însă numai la microscop.

"În ochiul drept par să fie pictate literele LV, care ar putea foarte uşor să reprezinte iniţialele lui Leonardo Da Vinci. În ochiul stâng există, de asemenea, unele simboluri, însă nu sunt la fel de definite", a explicat Silvano Vinceti.

"Este foarte greu să le desluşim, dar par a fi literele CE, sau litera B. Trebuie să reţineţi că pictura are aproape 500 de ani, astfel că nu este la fel de clară ca atunci când a fost realizată", a continuat Vinceti.

"Este remarcabil că nimeni nu a observat aceste simboluri până acum, iar din investigaţiile noastre preliminarii suntem convinşi că ele nu sunt o greşeală, ci au fost puse acolo în mod intenţionat de către artist", a mai spus oficialul.

Unii istorici sunt de părere că Leonardo Da Vinci era homosexual şi că pasiunea sa pentru ghicitori l-a făcut să se picteze sub înfăţişarea unei femei. Alţi teoreticieni susţin că Mona Lisa ar putea fi, de fapt, chiar mama artistului.